2014-12-13 2744 瀏覽
上星期六,同朋友行下街,首先行希慎,之後再行去sogo,之後大家都開始肚餓,就開始肚餓,個frd就帶左我地幾個人係東角道行去銅鑼灣廣場個附近,佢話個度上樓有好多野食。就係咁我地最後都決定去食下上海野,去左呢間南翔饅頭店。講番野食先,我地order左個招牌小籠包,個皮既厚度做得岩岩好,唔太薄又唔會厚,厚度適中,小籠包豬肉餡既份量又岩岩好,唔太多又唔會少,細細粒既肉幾好咬口, 咬落去又唔會即時散開。包既肉汁幾多下,一啖一個,真係幾不錯。所以,我同朋友再order左1籠。另外我地仲order左個 薺菜肉絲炒年糕,佢炒得好好味,薺菜又香,年糕軟硬適中,我地都好鍾意.。但間舖係南翔饅頭店,但我地反而無order到佢個饅頭,我地驚食饅頭好易就飽哂,所以今次無order到,唯有下次試下囉。