2019-01-20 37 瀏覽
之前向澳門食過一間卜卜蜆好好食,呢排突然又心掛掛想食,但又無時間去澳門一轉,於是上網睇下香港有無類似嘅,發現原來尖沙咀近韓國街附近有一間上樓小炒火鍋店有卜卜蜆食,於是即刻book枱跟好友一起去試試。位置有少少難搵,而且招牌不太明顯,大家要抬頭望望先見到招牌,樓下大廈要㩒門鐘等店家開門先可以進入。上到去餐廳間開咗好多間房,每間房仔大概可以放到3,4張枱,方便一大班朋友黎可以book房食飯。二話不說當然即叫一鍋卜卜蜆先啦!我地叫咗鍋細既‘清酒卜卜蜆’試下,份量非常多,而且先滾一滾,之後再加入清酒,滾多陣就可以熄火食得,清酒香味撲鼻,蜆肉入口鮮甜多汁,肉質肥美,湯底清甜滋味。黃金大蝦牛油蛋黃醬十分香濃,蝦身脆卜卜,蝦肉爽口彈牙,非常香濃滋味。椒鹽鮮魷外皮香脆咸香,鮮魷鮮嫩可口,香口美味。

二話不說當然即叫一鍋卜卜蜆先啦!

黃金大蝦

椒鹽鮮魷
外皮香脆咸香,鮮魷鮮嫩可口,香口美味。

2019-01-17
  • 清酒卜卜蜆