餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2023-06-27 1633 瀏覽
平時多食中西日泰越意法菜,印尼菜好幾年冇食過。餐廳混合鋪前嘅小賣店,有熟食及食材賣,好有東南亞特色~餐店雖唔大,但餐牌啲菜式種類之多可媲美茶餐廳!朋友話佢嘅印尼咖啡涼粉冰不錯,而我就極力推介呢杯牛油果沙冰!一擺落口已經有好香嘅牛油果味,但又唔會太甜太Heavy。整杯牛油果沙冰味道好均勻,唔會話有一啲冰好淡,食完一啖會再想食。呢碟飯個名好靚,係印尼著名嘅「印尼十五夜飯團」。用蕉葉捲起米蒸熟嘅飯團,口感軟糯。記得十幾廿年前朋友介紹我食,今日難得見到餐廳菜單咁正宗有呢一款飯團,所以要點來懷念一下。椰香咖喱汁再加巴東牛肉,又有雞髀同雞蛋,食嘅時候我鍾意將飯整扁少少再臨上咖喱汁。什錦蝦白鬚牛丸湯。呢隻丸有別於香港牛丸或台灣貢丸,整粒牛丸好濃味。呢碗湯麵嘅湯底比較重胡椒味,都幾清新。喺減肥group見過有成員提及過食印尼黃豆餅減肥,呢一間印尼餐廳真係好正宗,竟然有幾款唔同嘅黃豆餅菜式,今日就叫咗呢款雜菜黃豆餅小食。黃豆餅有兩小塊,另外中間嗰兩塊係炸豆腐。淡味,加豉油調味會比較好。牛肉串燒即叫即炸,所以最遲先上枱。但一眼睇到啲顏色同光澤,就知好好味🤤牛肉厚身有少許脂肪,非常之淋身又唔乾身。美味之極,

餐店雖唔大,但餐牌啲菜式種類之多可媲美茶餐廳!

牛肉串燒即叫即炸,所以最遲先上枱。但一眼睇到啲顏色同光澤,就知好好味🤤牛肉厚身有少許脂肪,非常之淋身又唔乾身。美味之極,值得推介!

今餐點嘅餸有好多都值得推介。印尼菜式有啲似中國,越南,泰國,同菲律賓嘅混合品。將單上嘅並唔係英文而係印尼文,頓然有置身印尼嘅感覺

2023-06-27
  • 牛肉沙嗲