2022-12-14
📌 峇里堂 - 尖沙咀彌敦道176號The Nate3樓🗓(14/12) 星期三 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:峇里島係印尼出名嘅旅遊地方,呢間峇里堂都係主打印尼風味嘅餐廳,香港食真正印尼食物嘅地方可能唔算好多,反而比泰國同越南菜佔左大多數,我今次就同大家嚟試下呢間正宗嘅印尼餐廳。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:今日雖然得兩個人食,但都叫多d特色野同大家分享下,等我又同大家講下峇里味道先。不是「南乳豬手」是「巴東豬手」 - 我本身係好鐘意食豬手,有時都會係屋企自己整南乳豬手,佢呢個巴東豬手個色真係同南乳豬手好似,唔怪得知佢個名要特登喇咁叫,呢個巴東豬手一客會有3件,件頭都幾大件,亦係多肉少骨,個汁就同南乳汁唔同,係有少少咖哩香同偏向微辣嘅口感。印尼沙爹炒豬肉飯 - 呢個炒豬肉飯份量一d都唔細兩個人都夠食,個沙爹汁好香同比起正常食開嘅沙爹汁偏甜,但個汁配飯食都幾夾,d豬肉份量都足夠,同埋應該有燒香過,食落有好香嘅豬肉味。蝦醬炒通菜 - 呢個係好普通嘅家常菜,好多餐廳都有,但唔係度度都炒得好食,但呢間都做得唔錯,味道平衡得幾好,微辣得嚟又唔會比辣味搶晒其他味道。雙色咖央多士 -
🗓(14/12) 星期三 ⏰ 晚上7點左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
雙色咖央多士 - 呢個雙色多士係一個甜點,首先顏色好靚好吸引,當時味道都係一流,多士烘得好香脆,入面夾住一塊厚身鮮牛油,雖然好邪惡但亦都好吸引,天使/魔鬼集中於一身。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 餐廳有出售印尼曼特寧混合咖啡,呢個出面好似比較少見,不過驚夜晚瞓唔著所以無叫,下次lunch時間嚟應該會試,餐廳仲有其他特色飲品或花茶。
🍽環境:餐廳面積都好大,枱與枱之間位置都好鬆動,環境感覺衛生/整潔,裝修都係比較簡單,但從中都見到好多印尼風彩嘅擺設/掛畫等等,氣氛偏寧靜,都坐得幾舒服。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:員工服務態度好好,提供服務同上菜/收碟速度都好快,亦會詳細介紹/講解menu同菜式。
💰💸價錢:叫左總共4樣野,埋單都只係$200左右,當中有主食/小食/小菜為返都係$50左右一款食物,價錢真係好抵食。
🐲💬總結:我係香港比較少接觸印尼食物,但今次食完又覺得印尼食物同呢間餐廳嘅質素都幾高,價錢又夠晒抵食,我相信我會再嚟試埋佢地其他食物。
推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍