2018-07-11 2404 瀏覽
平時喺中環食午餐,耐不耐都會試下呢間印度餐廳,因為佢晏晝有個一百蚊都唔使嘅自助餐,非常抵食。今日夜晚帶同朋友試一試,原來夜晚係冇自助餐供應嘅,不過散叫都唔介意。見到餐牌有二人餐、四人餐、六人餐,不過可能由於假日嘅關係,冇得點餐改為散叫。我地主要點餐廳嘅推介菜式。1) 咖哩配蝦球 (⭐⭐⭐⭐⭐):食印度嘢最出名都係咖哩,食物一點咖哩就超級好味。餐廳咖哩嘅款式非常多,有甜酸咖哩、椰汁咖哩、印式椰汁咖哩、雜菜咖哩同埋辛辣㗎哩,可配嘅肉類就有魚肉、雞肉、蝦球同埋羊肉。由於蝦點咖哩比較特別,今次決定點蝦球配椰汁咖哩,100蚊左右,分量適中,都幾抵食。蝦配咖哩真係一流。2) 芝士燴菠菜蓉 (⭐⭐⭐⭐⭐):芝士燴菠菜呢個配搭都非常特別,因為嗌咗啲肉類,亦都想嗌返啲素菜。芝士上面鋪滿菠菜粒,望落去暗綠色,驟眼睇都唔知呢碟係咩菜嚟嘅。3) 甜湯圓 (⭐⭐⭐⭐💢):最後附送甜品,係印度嘅甜湯圓。外裡湯圓但係個內涵就好似糯米糍咁甜甜地,幾特別。仲有特製甜醬料,結束咗美味既一餐。

1) 咖哩配蝦球 (⭐⭐⭐⭐⭐):

2) 芝士燴菠菜蓉 (⭐⭐⭐⭐⭐):