2024-09-12
N年前記住咗某環目介紹過印度筷子既Plain Dosa對這種巨大化食物非常有興趣米和扁豆薄餅將 Dosa 撕成小塊,蘸取醬料食用今日午市嚟食得一個店員招呼,但服務週到入座位先有一碗清湯由於想食dosa,但齋食又未免太寡所另外仲叫咗個試日嘅午餐咖哩牛肉配Naan碳水爆棚不得不說,呢度嘅咖哩做得相當出色香料配搭恰到好處牛肉都唔少,咬落入味而且淋食落係有驚喜嘅比起平時食到嘅印度餐,佢算係好高質Naan亦都又脆又熱,份量頗足cp值可為非常之高嚟到dosa其實有啲似法式薄餅不過係鹹嘅,而且好脆裏面係空心配咗三種醬Sambar (桑巴湯): 一種以扁豆、蔬菜和羅望子為主要食材的南印度風味湯,口感酸辣開胃,非常適合搭配 Dosa 食用。Coconut Chutney (椰子 chutney): 以新鮮椰子、青辣椒、香菜等食材製成的醬料,口感清新爽口,可以平衡 Dosa 的微酸。Tomato Chutney (番茄 chutney): 以番茄、洋蔥、辣椒等食材製成的醬料,口感酸甜微辣,可以增加 Dosa 的風味層次。當然亦都可以點咖哩嚟食其實個size咁大最好就兩個人share我一個人嗌咗餐再加呢個d
對這種巨大化食物非常有興趣
米和扁豆薄餅將 Dosa 撕成小塊,蘸取醬料食用
今日午市嚟食
得一個店員招呼,但服務週到
入座位先有一碗清湯
由於想食dosa,但齋食又未免太寡
所另外仲叫咗個試日嘅午餐
咖哩牛肉配Naan
碳水爆棚
不得不說,呢度嘅咖哩做得相當出色
香料配搭恰到好處
牛肉都唔少,咬落入味而且淋
食落係有驚喜嘅
比起平時食到嘅印度餐,佢算係好高質
Naan亦都又脆又熱,份量頗足
cp值可為非常之高
嚟到dosa
其實有啲似法式薄餅
不過係鹹嘅,而且好脆
裏面係空心
配咗三種醬
當然亦都可以點咖哩嚟食
其實個size咁大最好就兩個人share
我一個人嗌咗餐再加呢個dosa都好飽
食到最後嗰part,會由少少
配咗個印度奶茶,偏甜
最後食咗140蚊
我覺得呢間係值得推介
並且可以立入佐敦區美食五甲之內
除咗打卡之外,cp值高,服務也好
我好滿意