2018-11-07 38 瀏覽
男友以前上班常常和印度人合作~咁啱傾起今日係印度新年~而且我哋二個都未試過食印度嘢,咁就不如食印度嘢去祝賀一下印度人嘅新年啦!男友提議不如試一下呢間印度素菜,佢以前都會同工作上的印度夥伴來食呢!印度嘢對住我嚟講都係好多naan同埋咖喱,印度素食真係未聽過..好神秘!餐廳唔係重慶大廈,係位於亞士厘道一間大廈裏面,都算係叫做樓上店~上到去有個好光嘅燈箱超級顯眼,原來呢間素食係世界各地都好多分店,應該好有質素保證?!而且牆上面都有一啲印度系嘅裝飾~同埋q嘜商戶優質保證!裡面環境都幾大,有梳化位,比重慶嘅咖喱店多了一份舒適~無咁迫呢!menu有好多款嘢食,唔係淨係咖喱,仲有一個個北印度set餐~同埋menu有中英文對照加埋用咩材料去煮,全部都清清楚楚寫晒喺度,所以有食物敏感嘅都唔驚~我哋首先叫咗杯青檸梳打,好得意,可以揀咸同甜...我揀咗甜味,好清新同埋都有好多青檸肉,證明係真材實料真係用青檸打呢杯嘢飲出嚟!梳打唔會好多氣唔會頂住個胃!仲令到個人開胃咗tim!腰果炒飯 - 本來想叫芝士炒飯但係見到腰果炒飯又覺得好特別,所以揀咗佢~我仲以為係普通印度白米飯加炒腰果~點知來到又好有驚喜~飯嘅顏色係

而且牆上面都有一啲印度系嘅裝飾~同埋q嘜商戶優質保證!

腰果炒飯 - 本來想叫芝士炒飯但係見到腰果炒飯又覺得好特別,所以揀咗佢~我仲以為係普通印度白米飯加炒腰果~點知來到又好有驚喜~飯嘅顏色係比較深色,落咗一啲特別嘅香料去炒~個飯質地柔軟,食得出裡面加咗一定數量嘅香料去調味。炒飯唔會太油,值得一讚,另外配以酸瓜沙律醬又令到個飯即刻清新咗

(左)芝士菠菜 - 我每次去食印度嘢都一定會要呢個芝士菠菜~佢呢度個芝士菠菜加咗一啲香料同菠菜去打成菠菜蓉,帶少少辣味~中間有好多粒粒芝士可以中和返啲辣味~份量都唔少呢!雖然佢個賣相係綠色一patpat咁但係我覺得超級好食!拎佢嚟送飯或者點薄餅都好夾呢!

(右)咖喱蘑菇 - 呢個我係menu度見到覺得好搞笑,蘑菇都可以整咖喱?呢個咖喱比較多香料,有比較多洋蔥,辣椒等等~食落比芝士菠菜辣一點好開胃,蘑菇係用白蘑菇去做,加咗啲青檸汁好特別,酸酸辣辣咁~

芝士印度薄餅 - 因為一個飯去撈咖哩汁實在太唔夠喉,所以我哋多點了一個芝士印度薄餅~同平時食嘅印度手抓餅又有啲唔同~呢個薄餅油份比較多,裡面都好多芝士~比較香脆可口,用來點咖喱好夾~

最後侍應突然送上一小個甜品~因為今日係印度新年!所以佢哋話想比我哋感受一下印度人新年食啲咩~呢個甜品個名我唔係好記得..哈哈..但係聞落去比較重薑味,不過飲落去又唔係好重薑味,反而好重香料味~裡面有細細粒透明好似珍珠奶茶嗰啲珍珠同埋一啲透明比較煙un嘅粉~幾特別~

今次係印度新年可以食到呢間印度素菜好特別,我同男友都多咗一個特別嘅memory呢!我見其他枱啲印度人叫咗一個餐係有一個好大嘅脆脆卷,下次要嚟試下!
2018-11-06
  • 芝士菠菜咖喱蘑菇