2023-02-10 116 瀏覽
每一個國家嘅菜式,都有佢獨特嘅一面,例如日本菜追求新鮮,本地菜講求色香味,韓國菜就講究烹飪技巧。至於一講到印度菜,絕對係世界上用香料最多嘅一款菜式。😋感覺就會係非常特別。將多種元素混合埋一齊,仍然可以製造到咁香咁濃郁嘅招牌菜確係佢哋一大特色。即使喺車水馬龍嘅尖沙咀仍然可以尋找到唔少正宗印度菜🥳Avocado Mango Dahi Poori— 🟠相信喺印度小食裏面Dahi Poori 絕對係經典嘅前菜,😋外型就係圓形、又薄又脆嘅puri 殼首先會喺頂部篤一個窿,🟠部分填充土豆泥或鷹嘴豆作為主要餡料。食之前會將酸辣醬倒入裏面,而呢一款裏面就包上牛油果芒果,🥑味道上微酸微甜,用嚟開胃當然係幾好嘅選擇🥭Tandoori Mixed Grill— 🍖呢一款精選雜錦燒烤從外表上同埋香味相就已經反映咗香料嘅重要性,🍖色澤呈現深啡色係燒烤最完美嘅顏色,而裏面就有唐杜里大蝦、印度烤魚、唐杜里雞、馬來雞和羊肉串,款款都有驚喜,🍖尤其是糖道理嘅調味令到蝦同埋雞都完全吸收晒醬料嘅精華,🍖至於比較特別嘅,當然就係印度烤魚,搽滿燒烤料,入味有口感Lamb Seekh Kebab (4pcs)— 🐑採用左新鮮醃製
Lamb Seekh Kebab (4pcs)
Avocado Mango Dahi Poori
Tandoori Mixed Grill
Lamb Seekh Kebab (4pcs)— 🐑採用左新鮮醃製嘅嫩羊肉塊,再加上香草同埋薑蒜醬,咁就可以突出羊肉嘅鮮甜味,🐑而搽上薑蒜醬同時亦都逼走左本身羊天然嘅羶味,咁就食得更享受油品嚐到鮮嫩嘅羊肉🐑
Paneer Tikka
Paneer Tikka— 🧀鍾意食芝士嘅話就千祈唔好錯過呢一款小食,用醃製香料醃製的炭烤自製奶酪塊,🧀每一啖都好似豆腐嘅質感,但其實係一塊塊芝士🧀, 基本上同cottage cheese 都幾相似, 旁邊都仲有少少香料同埋檸檬咁就帶返少少清新嘅感覺🧀
Truffle Butter Chicken
Truffle Butter Chicken— 🍛講到印度菜絕對冇可能唔食咖喱, 不過通常佢哋嘅咖喱係非常濃郁,🍛同埋都充滿左唔同嘅顏色,不過今次要咗嘅係比較少見嘅咖喱, 反而加入左黑松露牛油, 🍛而裏面就係鮮嫩無比嘅烤雞塊,再加上五香洋蔥醬同埋黑松露牛油,顏色上就係正宗嘅黃咖喱顏色,非常濃郁,🍛而且加入左黑松露令到鮮味更提升幾倍,雞肉故知然係幾滑,啲咖喱汁就千祈唔好浪費可以配飯或者配印度烤餅🫓
Truffle Butter Chicken
Rose Lassi— 🍹最後飲品就絕對係要印度正宗嘅Lassi , 同奶昔或者乳酪都好相似,🍹平時見得多嘅一定係芒果口味,而呢一間餐廳亦都提供左玫瑰嘅味道,🌹非常特別,就好似有花香感覺,無論食乳酪定係飲奶昔都極少遇到帶有花香,🌹所以亦都係一個值得推薦嘅正宗印度飲品🌹
Rose Lassi
爵樂印度餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓
2023-01-28
10 分鐘 (堂食)
Lamb Seekh Kebab (4pcs)
Avocado Mango Dahi Poori
Rose Lassi