餐廳: 娑羅婆納印度素餐廳
資訊:

2022-10-01 11 瀏覽
二訪重慶大廈今次試下家庭式印度素菜小店SaravanaSaravana係珍珠皇宮既姊妹店店舖雖小 選擇有好多 都幾啱我口味🔸Dahi Poori必點傳統印度小食 今次揀咗Masala餡脆米球外皮薄脆 表面都有啲脆脆條入面係少辣嘅Masala、酸酸甜甜嘅乳酪、辣粉、印度香料等酸甜得黎又辣辣地 好開胃 😋上菜後記住要儘快食啊🔹Paper Masala Dosa巨型Dosa好脆 好香米味可以加入薯仔、瑪莎拉醬、特式醬及傳統辣湯一齊食🔸Mixed Vegetables Curry有粟米、青豆、青椒、洋葱粒等什菜同平時嘅咖喱唔同 呢款係咖喱醬味道好濃郁帶點辣嘅咖喱店員仲好有心機用蕃茄皮卷咗朵花🔹Dum Aloo Kashmiri特式燴薯球 味道偏辣 夠刺激薯球入便有餡料 有腰果、薯粒等 口感豐富醬汁適合配埋Nann一齊食🔸Yellow Dal Fry翻譯係炒黃飯 (唔辣嘅)原來係似湯飯 黃豆飯加埋左有質感嘅汁味道我覺得唔錯 好難形容 可以試下🔹Garlic Naan鬆軟嘅Naan 配咖哩食必點🔸Tandoori Roti質感較Naan實少少 食完好飽🔹Mango Lassi新鮮芒果 鮮奶製成嘅印
二訪重慶大廈
今次試下家庭式印度素菜小店Saravana
Saravana係珍珠皇宮既姊妹店
店舖雖小 選擇有好多 都幾啱我口味

🔸Dahi Poori
必點傳統印度小食 今次揀咗Masala餡
脆米球外皮薄脆 表面都有啲脆脆條
入面係少辣嘅Masala、酸酸甜甜嘅乳酪、辣粉、印度香料等
酸甜得黎又辣辣地 好開胃 😋
上菜後記住要儘快食啊
🔹Paper Masala Dosa
巨型Dosa好脆 好香米味
可以加入薯仔、瑪莎拉醬、特式醬及傳統辣湯一齊食
🔸Mixed Vegetables Curry
有粟米、青豆、青椒、洋葱粒等什菜
同平時嘅咖喱唔同 呢款係咖喱醬
味道好濃郁帶點辣嘅咖喱
店員仲好有心機用蕃茄皮卷咗朵花
🔹Dum Aloo Kashmiri
特式燴薯球 味道偏辣 夠刺激
薯球入便有餡料 有腰果、薯粒等 口感豐富
醬汁適合配埋Nann一齊食
🔸Yellow Dal Fry
翻譯係炒黃飯 (唔辣嘅)
原來係似湯飯 黃豆飯加埋左有質感嘅汁
質感較Naan實少少 食完好飽
🔹Mango Lassi
新鮮芒果 鮮奶製成嘅印度奶昔
唔太甜 可以中和醬汁濃烈嘅味道

餐廳位珍珠皇宮前少少,珍珠皇宮喺右邊,Saravana喺左邊,唔難搵嘅

喺重慶大廈門口要突破重圍
可以喺電話大大隻字打定餐廳名就會有相關嘅staff帶你入去😂
或者被圍一陣聽到叫你嗰間餐廳名就舉手啦🤣
  • Yellow Dal Fry