2018-05-24
今日男朋友OT,我去接佢收工,出到來好多餐廳都已經收左,灰爆......好彩係到川龍街果邊發現呢間餐廳,LAST ORDER竟然去到11點幾佢辛苦做野搵錢,當然要俾佢食返餐好~好彩呢個鐘數仲有日本野食呢度海鮮真係新鮮,親眼見住廚師係缸度撈海鮮出來。前菜5點前菜出來已經嘩一聲,真係好精緻。左一是海老蝦+蓮藕片蝦的口感超特別,有點漬物的感覺,但不失鮮甜。左二是伊達卷是魚肉做的卷蛋,甜甜地幾好味。中間是白飯魚乾,蒜頭漬物留在最後吃,因為有濃濃的蒜頭味右二是大根蘿蔔明太子白蘿蔔包著明太子,口感不錯。最後是右一的煮南瓜,咬落脆脆的。刺身最上的卷狀刺身是平目,因魚本身較淡味,不宜點芥辣,而且甜味清清地,所以要先吃。平目下方是金時鯛 2片,晶瑩透明的淡粉紅色,冇筋,口感彈牙又清甜。右上的中拖羅呈深紅色,雖然說是中size, 個人覺得仍比平常的拖羅肥美。最後是右下的大拖羅,簡直是太美味不捨得吃完,在香港吃到這質素的拖羅真感動……壽司左邊的是真鯛,口感很綿軟。中間的北寄貝很爽口。驚喜的是右邊的火炙油甘魚,男朋友一向不太喜歡,竟然得到他的稱讚,證明真的美味鐵板汁燒銀鱈魚吃了一堆魚生,再吃燒魚更是別有一番風
呢度海鮮真係新鮮,親眼見住廚師係缸度撈海鮮出來。
前菜出來已經嘩一聲,真係好精緻。
左一是海老蝦+蓮藕片
蝦的口感超特別,有點漬物的感覺,但不失鮮甜。
左二是伊達卷
是魚肉做的卷蛋,甜甜地幾好味。
中間是白飯魚乾,蒜頭漬物
留在最後吃,因為有濃濃的蒜頭味
右二是大根蘿蔔明太子
白蘿蔔包著明太子,口感不錯。
最後是右一的煮南瓜,咬落脆脆的。
刺身
左邊的是真鯛,口感很綿軟。
中間的北寄貝很爽口。
鐵板汁燒銀鱈魚
吃了一堆魚生,再吃燒魚更是別有一番風味,魚皮燒得香脆,勁正!
魚生甘甜,燒魚香口,各有千秋!
平時食即開生蠔多,煮蠔對我來講都幾特別~
本來以為鮮味冇即食咁好,點知又係一個大驚喜!
蠔大隻、新鮮不在話下,個湯勁特別,係白蘿蔔,竟然加左柚子!
難以言喻呢個咁特別而又咁夾的煮法,非試不可,今日最推薦!
目仁奈伴冰菜·小玉蔥
我今日都係第一次食目仁奈,比食蝦天婦羅特別得多~
冰菜、玉蔥都好爽脆
浜燒
黃金蟹膏甲羅燒
呢個就奢華了~睇圖已經想食啦~
店員會幫手加熱同將材料搞勻,會整到果醬咁樣,用來搽面包食!
普通面包都即變美食!
食事
野菜豚肉烏冬
連望落普通的豚肉烏冬都冇交行貨,
豚肉足料,烏冬彈牙
甜品
日本靜岡蜜瓜
空運過來的溫室蜜瓜,甜美多汁,又健康,冇得彈
清酒 $180
既有美食點可以冇美酒相伴?
呢款清酒印上餐廳自家招牌,當然有返咁上下質素!
容易入口,清酒當中比較偏甜,女仔一定啱飲
雖然價錢比同區餐廳稍貴,但比同類餐廳已算較便宜,而且食物質素真係冇得彈。如有節日慶祝,或者時間太夜但又想食餐好,真係一個非常好嘅選擇!