2011-11-23
買了3 sets 團購, 原價6百多元的2人餐, 現平均$220/2人雖然地點在西貢有點遠, 但看見這是全港唯一的斯里蘭卡菜, 用團購價已是抱著試一試的心態........點知....完全是喜出望外, 份量跟正價一樣, 服務完全無欺場! 我們安排在餐廳內的小房子, 只得我們一枱, 還以為會被忽略, 點知.....侍應會細心介紹食物, 又常常入來換碟加水, 服務態度一流講番個團購......3 sets 主要主菜不同, 其餘大致一樣......前菜(3 sets, 所以每樣有3碟): chips好似是炸雲吞皮般 + 菠蘿醬 ~ 酸酸地好胃口, chips又脆, 很好味!! 小食拼盤 ~ 大致有: 豆蓉餅, 炸魚薯球, 雜菜春卷, 魚肉三角飽及咖喱角, 大致料很豐富, 而且外層炸到金黃香脆, 好味! 只是最左的豆蓉餅炸得較燶及硬! 伴盤有個綠色醬料, 唔知係咩, 點與不點分吃不大主菜(各一碟)其實除了黑咖喱羊外, 每款都可以選由不辣至勁辣, 因為有朋友不吃辣, 所以未曾嘗到最辣的滋味咖哩茄子(唔辣) ~ 好夠"林", 幾好味咖哩雞(唔辣) ~ 雞也是好夠"林", 但不夠雞味咖哩蝦(中辣
主菜(各一碟)
咖哩茄子(唔辣) ~ 好夠"林", 幾好味
咖哩雞(唔辣) ~ 雞也是好夠"林", 但不夠雞味
咖哩蝦(中辣) ~ 蝦爽口, 而且都算大隻, 幾好
黑咖哩羊(中辣) ~ 比想像中不算很辣, 羊亦不覺得"so", 幾好味 咖哩蟹 ~ 比我地想像中大隻, 點上咖哩汁幾好味! 不過, 覺得不夠蟹味, 朋友說應該不是新鮮蟹! 老闆說原來海鮮全部由斯里蘭卡急凍送到香港, 難怪朋友笑說有海水味 斯里蘭卡的咖哩不像印度那些重香料, 而且汁是較水的! 但咖哩味不會覺得淡, 另一番感覺
荷葉飯 ~ 也是大大碟, 勁多料, 而且飯很香, 很好味
黃薑飯(2 sets)及薄餅(3sets) ~ 飯也是很香, 一粒粒很有口感! 薄餅熱辣辣, 點了咖哩汁也不錯! 甜品 ( 每樣3 sets)
椰汁吉士 ~ 有些朋友喜歡, 有些就不喜歡那椰油汁!! 娘娘就覺得這"布甸"口感怪怪, 味道ok!! 侍衛及另一友人就很喜歡了
另一款唔知叫咩甜品 ~ 很甜! 女士很喜歡喔 最後, 還有每人一杯紅酒!!!
這次的團購, 沒想到有如此多食物及份量, 我想3 sets for 8 persons都可以!! 最後還可以打包一碟黃薑飯回家喔
這間餐廳, 即使沒有團購, 也值得encore再幫襯