2016-11-07 546 瀏覽
今日去左食蒸汽鍋。想食好耐,終於食到蒸汽鍋。等左十分鐘,以為佢漏左單。原來佢地係即整d生海鮮,整乾淨先上菜,好新鮮。最緊要新鮮,等耐d都冇所謂。花蟹終於上菜!好大隻花蟹。餐單寫曬所有海鮮既蒸煮時間,專業!一夠五分鐘,即刻開蓋食蟹。正。蟹肉真係好新鮮,好甜!好滿足!仲有少少蟹膏係側邊,好鮮甜,好似大閘蟹既味道!聖子都係好新鮮!全部海鮮都好新鮮!!蒸左四分鐘,肉質好彈牙,唔係點豉油都好甜。原來食蒸汽鍋係唔需要點醬油架,因為如果所有海鮮都新鮮,齋蒸左已經好甜。食埋大大隻既海蝦,仲有好多海鮮之後,最後最期待既就係食粥。平時病先食粥,但蒸汽鍋既粥一定要食。海鮮既鮮味通通入曬粥底,一入口,好甜好甜。我諗要蒸汽鍋先整到咁香既粥。平時冇乜好粥,今日成煲粥食曬,好幸福!冬天一定要再黎食過!
今日去左食蒸汽鍋。想食好耐,終於食到蒸汽鍋。

一夠五分鐘,即刻開蓋食蟹。正。

聖子都係好新鮮!

食埋大大隻既海蝦,仲有好多海鮮之後,最後最期待既就係食粥。

冬天一定要再黎食過!