2018-06-21 123 瀏覽
是日約左個舊同學食晚飯,由於好即興所以來不及訂座,本來想吃little vegas,但walk in的話要等半小時,我們都是不願意等位的人HAHA 剛好樓下有人派傳單,search open rice見到食評不錯,就直接衝上19/F。完全不用排隊,即時安排入座,正合我們心意。我們點了3樣東西,黑松露蘑菇湯,黑松露薯條,仲有一個有蠔有粟米既意大利焗飯 (對唔住,實在記唔起個飯叫咩名= = )首先送上既係黑松露蘑菇湯,佢份量都幾多,而且好足料,入面有幾種唔同既菇。我地兩個人share岩岩好一人分到一碗。飲第一啖我同朋友都忍唔住即刻講好好味。個湯味道好濃郁而且口感好rich。我好快就清哂成碗喇。 飲完個湯都已經飽左一半。係飲湯既途中,黑松露薯條亦都送上喇。一桶薯條伴住2兜一樣既醬,咁就可以咬完一啖再沾醬又避免左怕口水交流既問題喇。其實呢個冇乜特別,只係我好想食薯條,所以至嗌。個醬食得出係MAYO加黑松露醬,口感同味道算是不過不失啦。最後係個焗飯喇,個飯既味道都係好好味既。係好香既忌簾同芝士味,汁算係濃味的,但唔會太咸,而且入面有粟米,咸香既醬汁加香甜既粟米係幾好口感同幾夾的。而且帶有蠔既海水

最後係個焗飯喇,個飯既味道都係好好味既。係好香既忌簾同芝士味,汁算係濃味的,但唔會太咸,而且入面有粟米,咸香既醬汁加香甜既粟米係幾好口感同幾夾的。而且帶有蠔既海水味。但相對佢會出水。個飯本人係好滿意既,可惜既係我地冇襯熱食。到食個飯既時候D蠔已經腥腥地。所以建議大家真係要襯熱食,我相信會好味好多。
2018-06-19