2014-12-01 6334 瀏覽
貓爪子美食1) 烏卒卒2) 卡邦尼年糕3) 泡菜炒飯價錢HK$120/人貓爪子希望記下喜歡的香港食物是日去完海洋公園,出返嚟都成9點幾諗住不會太多人唔洗排隊,點知去到都係大約等成7,8張台。一場嚟到, 見又有位坐下,第2日又唔洗返工,等就等啦,死就死啦!入座後立即叫野食,最先上桌的是烏卒卒 - 墨魚汁飯卷,貓爪個人對墨魚汁的食物有情意結,而呢碟烏卒卒可以說一入口就即愛上,紫菜的味道出色,咬落有點點煙軔的墨魚肉,伴著微辣的醬菜,整個組合我覺得值滿分,一口一件,真係停唔到口。卡邦尼年糕,狂完吃烏卒卒,見到卡邦尼年糕後有一點點膩。但Fusion 野點都試下,卡邦尼汁非常濃稠痴身,年糕幾煙軔亦唔會太硬身,份量雖然不多,不過咁滯的食物,試下就夠。泡菜炒飯,做得幾出色,2人來說分量都算很多,對於非常怕辣的我,雖然吃著吃著感覺會愈來愈辣,但泡菜、紫菜、雞蛋的比例分配的很好,食落其實好香口幾好味,不過吃過都會覺得有點口渴。總括來說School Food 真係幾好食,而且價錢唔算貴,唔怪得有咁多人排隊。有機會少人D既時候會再光顧,試下其他卷物。
貓爪子美食

烏卒卒
卡邦尼年糕
泡菜炒飯

2014-11-22
30 分鐘 (堂食)
烏卒卒
卡邦尼年糕