2023-07-21 575 瀏覽
北角其中一個名物要數係堡壘街嘅麥記小食,成日同朋友推介嘅時候佢哋都以為係M記😹兩者好大分別架!呢間麥記已經開業40年,第一代老闆麥生師承上海師傅,用巧手炮製各種上海點心🥟同小食🍢闖出名堂。最出名係鍋貼、生煎包、蔥油餅,用嚟煎包嘅大鐵鑊出面認真少見😏麥記本身係區內好受歡迎,幾年前開始攞到米芝蓮推介之後更加吸引唔少人嚟排隊🔥🔥本身總店細細間,主要做外賣,或者係馬路邊放幾張摺枱,但大家慕名而來都唔介意。最近第二代老闆就係同一條街開咗間新舖,沿用上一手Brew Note Coffee Roaster留落嚟嘅裝修,木枱、懷舊通花玻璃等coffee shop嘅陳設變成小食店都幾有趣🤣🤣食客而家就可以歎住冷氣坐低慢慢食。實不相瞞作為街坊嘅我都食咗好多年🤪絕對係我至愛嘅comfort food,但係以前主要都係外賣就無影底推介比大家,今次就去到新店影返啲靚相📸麻辣撈麵有肉碎、辣油、蔥花等,撈麵係新店新推出嘅菜式,不過個醬料同以往舊舖有嘅紅油抄手係一樣,佢嘅抄手麻香十足🌶️好香花椒味😋😋辣度唔算高,鹹鹹辣辣,撈勻腍到幾乎變蓉狀嘅肉碎,加上熱辣辣雲吞,絕對係我嘅comfort food🥰🥰成日都會叫呢個架。

麻辣撈麵
有肉碎、辣油、蔥花等,撈麵係新店新推出嘅菜式,不過個醬料同以往舊舖有嘅紅油抄手係一樣,佢嘅抄手麻香十足🌶️好香花椒味😋😋辣度唔算高,鹹鹹辣辣,撈勻腍到幾乎變蓉狀嘅肉碎,加上熱辣辣雲吞,絕對係我嘅comfort food🥰🥰成日都會叫呢個架。新店呢個撈麵版本味道都依舊,麵質唔會太腍。

鍋貼
招牌之一,我自己比較少食較受歡迎嘅生煎包,因為麵包部份會厚啲鬆軟啲,鍋貼就皮薄。其實由細個食去到而家,鍋貼嘅size已經細咗🙈但係以$12/3隻嘅價錢其實出面真係好少可咁親民👏🏻肉餡係有肉汁又香💦至於個皮最好食嘅狀態並唔係新鮮出爐,而係放涼一段時間,呢個時候皮嘅底部係會脆卜卜有焦香😋😋不過都係睇下你好唔好彩食到,但無論邊個時間食都絕對係食得過🫶🏼

燒賣、腸仔
小食類都有大路嘅燒賣魚蛋腸仔墨魚齋,重點唔係啲食材,係另外加嘅辣醬,香辣惹味😜第二度真係未必會食到,好多人就咁落豉油/甜醬就話好普通,因為識食嘅係要加佢個秘製辣醬呀😏😏

PS另外仲有勁足料酸辣湯、麻醬濃郁嘅擔擔麵都係我嘅私心推介❤️❤️嚟到都可以試下。

人均消費:$30
推介指數(10分為滿分):8.5分