2017-10-16
話說我十年都唔去一次荃灣,適逢朋友新居在荃灣就趁機掃街。呢間玉子燒我好想食好耐,因為佢價錢平仲要口味多,真係好難得。左思右想後我分別叫左紫薯,蟹籽同紅豆年糕味,落 oder 後佢就立刻整,雖然店鋪細但好有feel !整好佢就用個精美紙盒包住,上面仲有 logo~原來呢個logo係用來封住D煙,等佢可以焗一焗製造smoky味道.紅豆年糕味意想不到地好味,開頭以為會太甜唔夾,但玉子本身少少甜所以加埋甜的紅豆就好似食緊甜品咁,年糕就豐富口感。期待已久的紫薯反而無特別,就係中間一堆紫薯蓉,無辦法紫薯本身沒有太濃味,加埋純粹蛋味的玉子味道就會偏淡,不過唔難食的。至於紫菜明太子就係三者之冠,明太子鮮味十足,補充曬玉子不足的鹹味,任何野加紫菜都唔會失手,所以整體組合而言,呢個最正!最近我又去多次,今次限定味道有鰻魚同埋咖哩薯仔,兩個都好正!鰻魚味好濃,玉子索曬D味,所以好惹味,不過對於比較清淡派的我來說就重口味D,鐘意鰻魚的朋友真係要試!至於咖哩薯仔真係無敵,因為佢係日本咖哩,所以會有甜甜地的味道,薯仔夠"淋"入口即溶,同埋玉子一齊食原來都好夾~~上次我買唔到黑糖,今次終於成功.唯一凍食的黑糖就真係
紅豆年糕味意想不到地好味,開頭以為會太甜唔夾,但玉子本身少少甜所以加埋甜的紅豆就好似食緊 甜品咁,年糕就豐富口感。