尖沙咀厚福街既H8出名係美食集中地,最近又有新餐廳進場,就係位於16樓既 @thaibutterflyhk ,淺木色既裝修配合充滿泰式風情既咕𠱸同植物,令人有清新放鬆既感覺😌甫坐下就先來一份泰國蝦片,微辣夠爽脆,慢慢食一路睇下餐牌有咩特色招牌菜先…芒果札肉米紙卷 $78Mango and Minced Pork Rico Papar Rolls用米紙包裹住生菜、芒果同札肉,芒果好夠香甜,米紙口感好QQ,輕輕沾上泰式醬汁,好夠開胃!泰式炸蝦餅 $108🌟Thai Shrimp Cakes (Set ot 4)推薦❤️真材實料既蝦餅,一口咬落去係啖啖蝦肉鮮甜彈牙,成件蝦餅好有厚度,絕對令人滿足😌冬陰功海鮮湯$128🌟Tom Yum Seafood Soup食泰國菜又點可以唔叫冬蔭功,點菜前我有詢問過辣度😂店家話唔會太辣咁就啱我了,太辣會飲唔出香味架麻~材料有大大隻蜆、青口、蝦同魷魚等等好豐富,我一口氣連飲左三碗…..青咖喱豬頸肉配蒜蓉包/手抓餅 $148Green Curry Pork Neck in Garlic Bread Bowl / Handheld Pancake好耐無食過青咖喱,

蝦片
芒果札肉米紙卷 $78
芒果札肉米紙卷

泰式炸蝦餅 $108🌟
Thai Shrimp Cakes (Set ot 4)
泰式蝦餅

冬陰功海鮮湯$128🌟
Tom Yum Seafood Soup
冬蔭功海鮮湯

青咖喱豬頸肉配蒜蓉包/手抓餅 $148
好耐無食過青咖喱,我喜歡有少少甜又少少辣,豬頸肉件件都好厚身帶有微微焦香,配埋圓圓既泰國🇹🇭茄子,完美既配搭!貪食既我當然要手抓餅作為配搭🤣
青咖哩豬頸肉配手抓餅

泰式金柚肉鮮蝦沙律 $98🌟
Thai Pomelo and Shrimp Salad
每逢有金柚沙律🥗我都唔會錯過,但依個份量會唔會多左d😂大量既金柚子同鮮蝦好似食極都有咁,佢個沙律汁同平時有點不一樣,多了一份椰香,我食到最尾都仲係食唔完🤣
金柚子大蝦沙律

泰皇火焰燒雞 $178🌟
Flame-Grilled Chicken
贏盡眼球嘅火焰燒雞😂霸氣盡現,火熖過後帶有微微酒香,雞皮變得格外香脆,食燒雞當然要食皮啦~肉質依然嫩滑,大力推薦!
泰國火焰燒雞

* 價錢公道CP值高,點讚位係佢地既服務好好,好細心!今時今日服務好真係好加分😌另外都見到有得包房,一間有12人枱,另一間有6人枱,詳情請自行詢問店家!

2024-05-02
慶祝紀念