2019-08-21
厚福街一向都係尖沙咀的美食集中地之一,最近呢度開咗間立食壽司店 - 翔壽司,今日經過難得見有位,當然同朋友入去試吓啦!店舖細細,佈置幾有和式味道,只有不到10個位,難怪平時黎一定有人龍。餐廳提供食物種類除咗壽司刺身,仲有丼飯小食,幾多選擇!今日我地叫左呢幾樣試下。炙燒壽司盛合 $118一次食齊5款炙燒壽司之選,包括炙燒吞拿魚腩、炙燒三文魚腩、炙燒左口魚邊、炙燒金線鯛同炙燒帶子。炙燒吞拿魚腩肥瘦有致,炙燒三文魚腩肉質滑嫩,炙燒左口魚邊油份足,咬落魚油成口都係,好滿足。炙燒金線鯛魚味濃,幾香口。重點全部壽司都用赤醋飯,更有效中和返炙燒帶黎嘅油感。三色手卷盛 $88包括鰻魚手卷、蔥拖羅手卷同辣味三文魚手卷,紫菜脆身,配料多,一直食到底都有,好滿足呀!北海丼 $188呢個北海丼,真係必叫之選,配料非常豐富,包括有牡丹蝦、帶子、三文魚、蟹肉、海膽同三文魚籽。牡丹蝦好新鮮,食落鮮甜爽口。帶子微帶檸檬香,有提鮮作用,味道更有層次。海膽大大塊,加埋蟹肉三文魚籽,咸香味足!材料都新鮮,份量足,正呀。總括來講,值得一吃的立食店,用料有水準,夠新鮮,下次再黎食其他先得!
炙燒壽司盛合 $118
三色手卷盛 $88