2014-01-07 783 瀏覽
自從出黎做野衣幾年,要自己掏錢出黎食晚餐,9成都係西餐呀,日本野,泡菜野呀嗰d。中餐?聽到都唔會想食囉。同女朋友就更加唔會食中餐啦,無情調無特別無驚喜正題除夕夜要同屋企人食飯,為左就番呀爸呀媽衣d長輩,咁就去左呀媽個朋友介紹衣間喺九龍城既名廚小館。一家8口去到門口,門口d圖片好搶眼,好似幾西利咁。相反入到去會以為去左茶記。第一次黎到唔知有咩好食,有個靚仔介紹我地幾個招牌野。先黎每人一盅燉湯石决明杞子燉鮮鮑魚我好中意飲中湯衣個湯幾好,唔會好似出面一飲就飲到嗰陣味精味,亦都唔係剩係玩名。入面真係有隻鮑魚同雞腳仲有瘦肉。個湯好鮮味。48蚊一盅有衣個料我覺得合理。我好深刻個名,因為我初初唔識以為石決明係人名,原來即係鮑魚殼咁解,有明目功效。再黎簡單介紹金蒜銀絲蒸元貝皇新鮮大隻猫砵酒加拿大桶蠔我唔食蠔無食衣個,不過賣相幾靚,蠔幾大隻。屋企人話唔錯黑醋炸蛋雞用黑醋浸住隻雞,甜甜地好開胃。雞好滑。雞蛋面層炸過,幾特別。麥皮黃金海中蝦我中意食蝦,黃金蝦食得多,不過加埋麥皮黎整都係第一次食。我都幾唔中意麥皮,覺得有陣味,不過同蛋黃炒埋一齊,顯得個口感多左個層次。蛋黃比較膩,麥皮比較脆,蝦新鮮爽口,衣個必

正題

先黎每人一盅燉湯
石决明杞子燉鮮鮑魚
我好中意飲中湯

再黎簡單介紹

金蒜銀絲蒸元貝皇
新鮮大隻

猫砵酒加拿大桶蠔
我唔食蠔無食衣個,不過賣相幾靚,蠔幾大隻。
屋企人話唔錯

黑醋炸蛋雞
用黑醋浸住隻雞,甜甜地好開胃。
雞好滑。雞蛋面層炸過,幾特別。

麥皮黃金海中蝦
我中意食蝦,黃金蝦食得多,不過加埋麥皮黎整都係第一次食。我都幾唔中意麥皮,覺得有陣味,不過同蛋黃炒埋一齊,顯得個口感多左個層次。蛋黃比較膩,麥皮比較脆,蝦新鮮爽口,衣個必食!

菠蘿咕嚕肉
衣個可能周街都有既小菜
我都唔會有太大期望
因為好多度都整得普通
衣度應該係即炸的
酸既程度係啱啱好
汁唔會太多,所以唔會咁快林

上湯豆苗
豆苗好味

最後我叫左個炒飯
因為我覺得要試下個廚掂唔掂
炒飯可以易d分辯到
靚仔叫我試下名廚炒飯
個炒飯唔多料
欖菜,菜粒,同埋蒜蓉
好香好穫氣
每粒飯都炒得好均云
所以口感都好好,夠乾身
我屋企人見我話好食
每人分d食哂,一粒不剩
隻碟係近乎無油
估唔到個炒飯咁有驚喜

總結
一家人都好滿意衣餐除夕飯
由其我爸媽。最後埋單無加一每人200蚊左右。比我預期抵食!可能我地無叫d貴價野,我見有龍蝦鮑魚,可能下次要預訂先。食完衣餐我對中菜改觀!
5 分鐘 (堂食)
  • 麥片黃金海中蝦
  • 名廚炒飯