2017-10-30
Sous Vide,一種源於上世紀七十年代法國的真空低溫慢煮法,一門時間與溫度的藝術。把食材放入真空袋中抽真空後,再浸入恆溫水中長時間烹調。食物的美味在頂級廚師的手中得到升華。Sous Vide的目的就是要讓肉類煮出來鮮嫩多汁而質地均勻,不像傳統煮法令肉類熟的程度不平均,外面OVERCOOK, 入面UNDERCOOK咁。我之前在外國的餐龐試過,這種煮法做出來的肉類真的特別鮮嫩多汁,但價錢也真的不菲。居然俾我在觀塘搵到呢間SOUS VIDE FACTORY,可以再一嘗呢種米芝蓮的美味~~入去燈光柔和,坐得都幾舒服MENU很簡單,一頁食物,一頁DRINK,價錢很親民喔~由百幾至三百幾蚊不等~今晚就叫個20OZ美國ANGUS肉眼扒試試先~~DINNER有SET跟返,包GARLIC BREAD, SALAD, DRINK AND SOUP, 都好豐富~~一人一件剛剛好~冇得輸嘅牛油蒜蓉包果茶~略甜,但我好喜歡!SALAD很新鮮,但不是重點南瓜湯不過不失~WOW~終於來了主菜,慢煮ANGUS RIB EYE STEAK,千祈唔好以為慢煮一定係出菜好慢~其實出菜甚至有機會可以快過普通餐廳,因為件S
入去燈光柔和,坐得都幾舒服
一人一件剛剛好~冇得輸嘅牛油蒜蓉包
果茶~略甜,但我好喜歡!
SALAD很新鮮,但不是重點
南瓜湯不過不失~
WOW~終於來了主菜,慢煮ANGUS RIB EYE STEAK,千祈唔好以為慢煮一定係出菜好慢~其實出菜甚至有機會可以快過普通餐廳,因為件STEAK一早已處理好,機本上是半熟吧,只是點菜後廚師會再用其厲害的煮功,將個面層剪得香脆而進一步鎖住肉汁而已。
呢度做OPEN KITCHEN,我見到廚師煎到著哂火咁,真係大師傅~~!
擺得勁靚,色香味俱全吧!
慢煮一定不少得呢張相,面層非常薄的啡色,內層是非常均勻的粉紅色,完美的8成熟,就算你食到中間果忽,都不怕會好生,成舊肉都均勻地已8成熟,我呢個大肚婆食得好安心,安落地享受人間美味~~
老公就叫左個紐西蘭雙羊架,反而呢個出菜冇我個STEAK咁快~不過又是另一道色香味COMBO~係肥左少少,但肉質真的嫩滑得每人感動~
埋單6百幾蚊,食到SOUS VIDE, 抵到爛!