2022-01-07 859 瀏覽
氣溫急跌,連續兩日都路過這點,德發真係有幾十年歷史,從小吃到大,他們有兩間店舖,舊店裝修簡陋,但喜歡入去圓枱迫迫吓那種老街坊感覺,和隔離較新的店比較,感覺始終不同,但其實一樣,因為很多時都見到他們將那些食物從廚房拎出來行過新店處理。吃碗白粥,目的只是䁔身,炸両依度真係冇得輸⋯⋯唔使廿蚊,路過䁔䁔身的不二之選。翌日,今次過了隔離新店,其實都唔新,已有多年,只不過一般客戶都會用新店和舊店之分。原打算到店買一條油炸鬼和牛脷酥回家給家人吃,看見牆上的餐牌寫著炸両可改為炸両牛脷酥,有趣喎!於是又見凍凍哋,嚟過碎牛粥配炸両牛酥,碎牛粥一向是隱定之作,無需多作介紹⋯⋯炸両牛脷酥$20~一口咬落,和炸両相距太大,由於牛脷酥頗腍,和油炸鬼嘅脆口相差太大,有點失望⋯⋯

吃碗白粥,目的只是䁔身,炸両依度真係冇得輸⋯⋯
唔使廿蚊,路過䁔䁔身的不二之選。

炸両牛脷酥$20~
炸両牛脷酥