2019-06-04
以前嘅我係個無肉不歡嘅食肉獸,食素?NO WAY🙈 但隨著年齡嘅增長,我都開始愈黎愈注意多菜少肉,健康飲食🙆♀️.係網上睇到呢間「素一」嘅介紹,主打新派素食自助餐,由黎自昂平寶蓮寺同日本嘅師傅操刀,食物水準固然有番咁上下質素,而價錢仲非常親民實惠💕 有見及此,一到星期六放假,嗱嗱聲拉埋男朋友一齊去LU🤣.晚市嘅DINNER BUFFET 每人$188 FOR 90分鐘(🤫星期一至五就抵D 每人$168炸),供應時間由6點至11點,所以我地6點半到趕到黎🙈.餐廳裝修以春夏秋冬為主題,室內燈光光猛明亮,再以人手係雪白色既牆身上繪畫出各式各樣嘅抽像畫,簡約而優雅。座位方面都好寬敞,配上皮製梳發椅,坐得舒服自在☺️.店員帶我地入座後,隨即就遞上附送嘅原隻素鮑魚同姬松茸蟲草花粟米燉湯。燉湯相當香甜又足料,姬松草同蟲草花幾乎佔左成碗嘅三分之二,仲有桂圓肉,杞子,腰果等,飲落清甜滋潤。而素鮑魚仿真度真係超高,連口感都似足😱 素鮑魚入口滑溜有韌勁,淋上芡汁,好入味😋.跟住就緊係「巡視」一下自助區啦~ 自助區分為熱葷,壽司,前菜,沙律,炸物,涼菜,老火湯,飲品,糖水,生果,炒飯炒麵,PIZZA,燒物。。。
跟住就緊係「巡視」一下自助區啦~ 自助區分為熱葷,壽司,前菜,沙律,炸物,涼菜,老火湯,飲品,糖水,生果,炒飯炒麵,PIZZA,燒物。。。。。真係多到我都眼花撩亂呀😂
第一站:素壽司區
D素壽司真係令人好SURPRISE! 第一,款式獨特種類多。第二,像真度極高。第三,壽司師傅駐場,保持素壽司嘅新鮮度🥰 我就推介芒果花之戀同乾果壽司😍 芒果花之戀係以鮮芒果配上蒟蒻而成,吾只「超A貨」,味道都好相近,入口香甜又FRESH~ 而乾果壽司就緊係獨特取勝啦🤣 壽司鋪上吾同嘅乾果,如奇異果,香橙等,味道清新,口感特別,仲好吸睛添💕
第二站:沙律,前菜,生果區
除咗有唔同嘅沙律同生果外,前菜嘅款式都唔少~有泡菜,芝麻嫩豆腐,日本番薯仔等等。其中,我最推薦紫薯泥沙律🥗 加入左雪梨粒 嘅紫薯泥,口感軟綿,淡淡嘅紫薯甜帶點雪梨粒嘅清爽,頂層仲放咗幾粒腰果,增加口感,大愛啊😍
第三站:炸物,天婦羅,串燒區
呢一區嘅花款更多!如炸紫薯波,炸秋葵,炸春卷,煎素餃子,素PIZZA,蔥油餅......我最鍾意就係燒菠蘿同素鵝肝多士。菠蘿🍍香甜又勁JUICY。 素鵝肝多士其實係蘑菇片放喺多士上面,在淋上番茄醬,香脆帶點微酸,好開胃✨
第四站:熱葷區
至少有十五款熱葷,仲吾係簡簡單單嘅款式,如葡汁薯仔四蔬,豆卜炆冬瓜,紅米炒飯,薑醋蛋,欖菜四季豆等等。其中,薑醋蛋真係炆等好入味,酸酸甜甜,好好味😋
第五站:飲品,糖水區
飲品同糖水各有兩款,分別係紅菜頭檸檬水,羅漢果水,椰汁雪燕同木瓜雲耳。由於我太愛紅菜頭檸檬水,至少encore 左5次🙈 所以我已經冇多餘嘅胃再食埋其他糖水同甜品😂
最後,估吾到素食BUFFET 原來可以咁多元化咁精緻,甚至比傳統BUFFET更出色呢👍