2016-10-26
住在馬鐵線的朋友周末想約出來傾下心事,又唔想去太遠,所以就選擇了中間站的大圍作為覓食據點。🙈 知道OCIO係大圍開左分店,環境舒適清悠,都不失為聊天好去處,就和朋友試試吧。 OCIO出名的是甜品窩夫, 但現在連意粉、意大利飯、漢堡包、all day breakfast等都有,而且還有一人晚飯套餐:包餐湯、main dish和甜品各一份。 值得一提的是餐牌設計非常有心思,所有圖畫和食物相片都令人賞心悅目,😍😍😍 搞到外貌協會的我們每樣野都好想試。🙈 不過我們只是兩個女孩子,所以叫了一個dinner set share食,愛吃甜的我們就便額外加了一客甜品。 是日餐湯係南瓜湯, 一見到花巧精緻的tiffany blue 湯碗,已經blink blink眼左😍😍😍 南瓜湯啖啖南瓜蓉,配上鬆軟香草麵包,真是完美的配搭。 魷魚筒釀蘑菇芝士意大利飯($189) 嘩份量好足料,真係可以夠兩個女仔share食呢!😲 原隻燒魷魚烤得香口,雖然有點兒乾,但仍然保持彈性, 裡面釀着的墨魚汁意大利飯,材料豐富, 有事先炒得入味的蘑菇,拉得出絲的芝士🧀,和 粒粒都沾滿墨魚鹹香的意大利飯, 惟
OCIO出名的是 甜品窩夫,
搞到外貌協會的我們每樣野都好想試。🙈
不過我們只是兩個女孩子,所以叫了一個dinner set share食,愛吃甜的我們就便額外加了一客 甜品。
是日餐湯係南瓜湯,
魷魚筒釀蘑菇芝士意大利飯($189)
嘩份量好足料,真係可以夠兩個女仔share食呢!😲
裡面釀着的墨魚汁意大利飯,材料豐富,
有事先炒得入味的蘑菇,拉得出絲的芝士🧀,和
粒粒都沾滿墨魚鹹香的意大利飯,
惟飯粒有點兒過熟,炒得不太平均,所以令墨汁意大利飯口感略為遜色。😟
小編就最喜歡煎蛋配炒飯,蛋汁和飯粒的融合,令到燴飯味道更為滋味。☺️
可惜炸薯條炸得不夠脆口,有少少腍,如果可以炸得香脆點會更香口呢!😏
甜品可從奧斯精選甜品或單球雪糕二選一,
我們就選了是日精選朱古力慕絲oreo芝士蛋糕,
朱古力慕絲的幼滑,朱古力不會死甜味,
配上有嚼勁的Oreo餅碎,和柔軟芝士蛋糕三重層次的味道和口感,
提拉米蘇窩夫($59)
賣相裝飾得很精緻很吸睛呢!👀
但小編始終都是比較喜歡熱辣辣的窩夫。🙈
窩夫上淋上朱古力醬和沾上旁邊的雪糕和自家製提拉米蘇一起吃,味道更佳呢!😏
朱古力奶昔($43)
聽說是自家調配的朱古力奶昔,所以就點了一杯二人share。
可惜奶味比較重,朱古力味因而被沖淡了,😟
裡面有粒粒朱古力碎,飲落有嚼勁,都算加返d分數。
整體來說,
OCIO的輕食晚餐食物質素都算不錯,
我們二人埋單每人約$170,價格都算合理。
OCIO環境舒適,閒時和朋友坐低,過一個悠閒星期六聊聊天,都是一個不錯的選擇呢!😉