2022-08-14
同屋企人食早餐,一般都係飲茶。不過,今次試下去茶餐廳食。因為太少外出食西式早餐,所以屋企人話既然一日三餐的午餐幾吸引,可能早餐都ok,咁就一齊試下!我食素,雖然唔係好嚴格的素食者,不過,去茶餐廳的話,我諗到的就係食麥皮或者茄蛋治,所以無論係邊一間餐廳,對我的分別唔大,因為預咗選擇有限吖嘛...不過,今次真係超乎想像。我見餐牌上的其中一款早餐係特別有塊樹葉做標記,一睇就知係素食,而且個餐仲有沙律添。早餐嚟到,賣相幾靚,份量亦大。餐碟上有丹麥吐司、芝麻醬豆腐同沙律。沙律好新鮮,係原形食物,呢點幾令人驚喜。可以一朝早就食到新鮮的蔬菜。餐碟上的每樣食物,除咗吐司,基本上都係我每日必食的項目,所以能夠點到呢一份咁啱口味的窩心早餐,都幾真意外同開心架!聽我妹講,呢間舗頭的豉油雞好出名,午餐亦好食。我見午市同樣有素食選擇,下次可以一試!