2023-06-15
今日去尖沙咀搵食,去到厚褔街唔知食咩好,最後見到本陣,記得上次去佢好早就last order 咗,見今日7點幾咁早,就行上去試吓入到餐廳已經坐咗3、4枱客,但我哋都叫做唔使等位,無卜都可以直接坐低坐低發現張枱有少少污糟,以佢人頭定價要$500一個人黎計,張枱抹唔乾淨、無提供餐紙,得濕紙巾,坐低水都無一杯,我知你想客人叫嘢飲,但一般日本菜都會有杯熱茶/凍水,佢真係要開口先有$50 服務費買唔到服務叫親侍應都要叫好耐先有人應😮💨講返食嘢方面。咁好快決定好叫咩我揀咗$489 嘅set,另外加咗日本豬腩肉、野菜盛り合わせ再加咗紫菜沙律、Kimchi同超幸福生蛋拌飯由牛肋肉同上牛扒食起,牛肋肉偏肥,燒耐少少等啲牛油逼哂出嚟先上牛扒就幾腍,都夠肥,入口都算幾新鮮(左邊上起 牛肋肉、上牛扒 右邊上起 牛舌、雞髀肉)之後到橫隔膜,最難燒得熟、又容易燒過龍嘅部位但肉味夠,厚度夠,選擇澳洲和牛又比日本和牛再濃味啲到牛扒,都算腍,同上牛扒最大嘅分別係腍度,其他分別唔算太大以口感黎講,牛扒切得厚啲、口感實在啲左起:橫膈膜、牛扒中間我哋穿插燒啲蔬菜,全程都唔錯雞髀肉都好彈牙,係日本雞髀肉黎嘅,厚度算夠,燒得熟
$50 服務費買唔到服務
叫親侍應都要叫好耐先有人應😮💨
講返食嘢方面。咁好快決定好叫咩
再加咗紫菜沙律、Kimchi同超幸福生蛋拌飯
上牛扒就幾腍,都夠肥,入口都算幾新鮮
(左邊上起
牛肋肉、上牛扒
右邊上起
牛舌、雞髀肉)
之後到橫隔膜,最難燒得熟、又容易燒過龍嘅部位
但肉味夠,厚度夠,選擇澳洲和牛又比日本和牛再濃味啲
到牛扒,都算腍,同上牛扒最大嘅分別係腍度,其他分別唔算太大
以口感黎講,牛扒切得厚啲、口感實在啲
左起:橫膈膜、牛扒
中間我哋穿插燒啲蔬菜,全程都唔錯
雞髀肉都好彈牙,係日本雞髀肉黎嘅,厚度算夠,燒得熟少少都唔會老
到我另外叫嗰碟日本豬腩肉,我放上燒爐,我老公話咁似熟咗嘅
我話佢個樣有啲似日本叉燒😂
但應該未熟掛,唔係點會比你燒?
最後我哋問咗侍應黎問,佢話係預先蒸過,但未全熟,燒到金黃色就食得
咁我哋好乖咁燒到好靚,其實都幾期待㗎,因為日本豬腩肉一向好食
但一入口,「?」
好嚡🥲
完全唔似我食開嗰啲日本豬腩肉🥲
又無味🥲
簡直嘥心機
如果我叫嘅時候佢有講舊肉有蒸過,我肯定我唔會叫
始終蒸過,放完再煮,就好似你隔夜餸返熱咁,邊度好食啫?
呢碟我係合埋眼食完就算數
無端端唔知點解要蒸過先比你食嘅豬腩肉
紫菜沙律一開始就上咗,好快
但個Kimchi 我哋等到頸都長埋都未見到,追兩次先拎出嚟
我老公忍唔住講咗句,係咪撈緊?😂
但佢碟Kimchi 唔算好食,偏甜同辣,唔夠酸
超幸福飯因為我唔食得生蛋嘅關係,叫咗佢蛋黃另外上,拎上黎我哋問佢有冇,個侍應話唔記得咗,話拎隻碗幫我哋分返開
我話唔使啦
我老公話佢講得出就等佢搞掂
點知佢原來唔識處理,一下就諗住用隻鐵匙羹𢳂起個蛋黃
結果當然係佢𢳂唔起,個蛋黃穿咗,愈整愈衰,我唔使食
我即刻叫佢放低
其實佢有智慧少少,用隻大啲嘅匙羹,連旁邊少少飯一齊𢳂起,就唔會整穿個蛋黃,真係估佢唔到
最後成碗飯益咗我老公,佢食得勁開心
碗飯就無影相,比佢整到咁樣衰
講咁耐,係咪發現少咗啲嘢呢?
係呀,個牛舌呀!
我老公因為好鍾意食牛舌,決定留到最後先燒黎食,點知一食就出事
蘇到喊,直頭想嘔返出嚟🤢
我同我老公講,不如同佢講,叫佢換其他野,我老公話得嗰幾片,人哋點換喎
於是夾硬食埋佢
但真心,就算服務有啲出錯、啲嘢食有啲奇怪,都唔夠嗰碟蘇到嘔嘅牛舌咁難頂、咁敗筆!
直頭係成餐飯嘅污點
食咗咁耐,本來對佢印象都ok,最多下次知伏,唔叫豬腩肉
但佢嗰個咁唔新鮮嘅牛舌,完全破壞咗成餐飯
真心建議,想去食就唔好叫豬腩肉同牛舌,否則你會後悔😢
一共食咗九百幾蚊,但係咪物超所值呢?
又未到。
我諗暫時都無下次,咁嘅性價比,一啲都唔值得再去第二次🥲
另外值得一提,我哋坐近電梯大堂嗰邊嘅位,啲黨委嘅人就坐喺我哋隔離,個間隔仲要有窿,然後等位有個男人係咁喺度咳,真係聽見都覺得恐怖😮💨