2019-09-13
早排九月頭經過北角總店見到竟然裝修緊,令到我摸門釘實在太失望😞。呢日去開寶琳醒起地鐵站有分店,所以就去買一底頂頂口癮,不過其實一直無試過其他分店嘅雞蛋仔,因為覺得會無咁好味。寶琳舖比北角舖大,望落亦無咁混亂,而且姐姐比較友善好笑容😊無咁hea🙈,哈哈。無人排隊,所以一落完單,唔使半分鐘就已經有得食,第一下諗咪即係唔係即整咪唔熱,心諗伏已中。不過一拎上手發現係熱嘅,亦都非常香噴噴,一食就更加肯定個味係同北角總店一樣㗎,同樣係好好食。🥚北角雞蛋仔係賣all time飛佛,首先係個皮夠哂脆,就算放耐咗都一樣,自己本身都鐘意食脆身的。第二係雞蛋仔大大粒,唔係而家成日食到嗰啲空心。第三係蛋味好香🤤,遠遠已經聞到,唯一要雞蛋裡挑骨頭就係無炭燒味囉🤣🤣。總括嚟講,北角雞蛋仔仍然係高居於我排行榜嘅第一位🤩,真正外脆內軟,好食到自己一條友食哂一底都完全無問題。價錢其實都唔平,要$19一底,但由於好好食同夠大底,所以就覺得都值嘅。最後最impress我就係估唔到個質素能夠咁穩定,幾時食邊間方店都做到一樣咁好味😋。
雞蛋仔
雞蛋仔