2024-06-23 38 瀏覽
炎炎夏日胃口一般,想食得light D,於是約埋好友一齊去食蒸氣海鮮。食海鮮蒸鍋的好處就是可以慢慢食慢慢傾,這間店的座位都幾舒適夠寬敞,服務人員服務周到。我們兩人叫了尊貴海鮮套餐,包括9款海鮮,蔬菜籃同埋粥底。野生奄仔蟹非常驚艷,肉質鮮甜、蟹膏咸香十足又濃郁,齒頰留香。另外青龍仔細細隻,但勝在新鮮彈牙。店員一直提醒數項海產是野生,不需點醬料更能特出鮮味,除了奄仔蟹外,還包括野生海虎蝦、青口,果然海水味強,特別濃郁。近期流行燒鰻魚,蒸鰻魚我是比較好奇會不會腥,結果出乎意料之外沒有腥味,而且肉質鮮嫩,一點不下於烤鰻魚,非常美味。鮑魚帶子肉厚鮮美,屬正常發揮,食到最尾已經好飽,但係都抗拒不到吸收曬海鮮精華的海鮮粥,連吃兩碗才罷休。