2010-10-06
同老公慶生日,以往都係食西式,今年就試下中式啦,咁留意左有乜好食好耐,卒之知道呢度有個大鮑魚餐,$488一位,又有鮑魚又有蟹肉生翅,咁就book 位黎食啦.點之book 位時,那receptionist 話,book 七點就八點半要交檯.下,咁老土,要rush. 吳好卦,咁就book八點啦,就吳使限時.Timesquare 真係比d同胞食到旺晒!準時八點到,比安排了一個入門口無幾遠的位置,呢度裝修都幾靚,維多利亞式裝修,仲係有手柄的凳,I like it. 唯一complaint 就係竟然凳下地下有食物,同埋張檯搖下搖下,waiter都吳識自動自覺清理及整好.似乎係呢個級數的地方就吳合格喇.湘西老醋柳骨,好香的醋汁,紅紅地色,豬柳骨炆得好淋,好入味.份量都吳少,一人都有三件.洞庭鮮蟹肉喂生翅,個翅好靚咁用白式盅上,一開蓋,見到雪白的蟹肉係面,配合那鎮江醋,真係好美味,翅身吳係好粗,不過都清楚食得出係一條條的,吳係而家扮翅那些細細梳那些,呢度個翅又夠熱,所以食得份外開胃,真係值得encore!四川魚香明蝦球,四隻大蝦球配上野味的辣醬,好開胃,大蝦球又彈牙,爽口,仲有腰果仁作為配料,好味
四川魚香明蝦球,四隻大蝦球配上野味的辣醬,好開胃,大蝦球又彈牙,爽口,仲有腰果仁作為配料,好味好味.好喜歡美心夠貴的菜館,如紫玉蘭,北京樓等的蝦球,通通都是大大粒的靚貨.
原隻紅喂大鮑魚,對呢個大鮑魚好有期待.呢個係用一個白色有蓋的碟上,一黎到都好有氣勢.一開蓋,嘩,好靚的飽魚,又大隻,配上兩條蘆筍伴碟,真係一幅美麗的圖畫.鮑魚食落口感吳錯,個鮑汁亦好好味.我地慢慢切,慢慢細意品嘗這美食!
瓷盅譚家麵,初時以為呢個麵係普通淨麵,點之吳係,係有點肉絲及菜絲,配合那少少辣的湯底,真係份外開胃.好味道!它用那白瓷盅上,靚靚得黎又一位一盅咁,非常優雅!
金陵驢打滾,初初吳知呢個係乜,仲擔心吳好食添,點之係一個煎餅.Okay, 試下啦,嘩,黎到擺到好像朵花咁.
呢度值得一讚的是,waiter 們會留意我們的進度,吳會係咁快速上菜,好像好趕急咁.幾好!