2017-05-17
朋友介紹下上個星期六去左長沙灣食依間西餐廳,比較少踏足長沙灣,但餐廳非常易搵,地鐵站a2一出一直向前行就到。餐廳分開兩邊,我地就係比較黑有情調d個邊,牆上嘅油畫加上枱上嘅小蠟燭,睇得出餐廳係裝修下左點心機。我地一行四人總共叫左3份set dinner加啲小食share,跟餐會有餐湯,蒜蓉包同沙律,頭盤已經非常豐富。今日餐湯係一般嘅忌廉粟米湯,加芝麻醬沙律,蒜蓉焗得剛好,不會太燶或太軟。香煎雞翼配薯角跟斧頭扒餐送嘅小食,我地就揀左雞翼同薯角,即叫即炸的,兩樣野上到枱都仲好脆口。生蠔併盤總共叫左9隻生蠔,size偏細,但非常新鮮,有海水味,而且細細隻夠鮮甜。香煎厚切美國牛脷伴薯條牛脷非常嫩滑,夠厚份量足,意料之外係足足有5舊牛脷,配上蒜蓉汁,而配菜都好有心機,唔係平時出面食個d清水冇味配菜,全部都好夠味。烤焗紐西蘭羊架配薯菜羊架切開上有三舊,份量適中,肉質嫩滑,唔會太硬,冇羊騷味,配薯菜剛好可以解肉嘅膩,薯角炸得剛好,夠脆口。美國頂級安格斯16安士連骨斧頭扒伴意粉牛扒份量十分大,果然十足十一把斧頭,大份到係牛扒連骨會大話隻碟,熟嘅程度剛好,唔會太硬,切嘅時候有勁多肉汁漏出嚟,配上黑椒汁,但
香煎雞翼配薯角
生蠔併盤
香煎厚切美國牛脷伴薯條
烤焗紐西蘭羊架配薯菜
美國頂級安格斯16安士連骨斧頭扒伴
意粉
牛扒份量十分大,果然十足十一把斧頭,大份到係牛扒連骨會大話隻碟,熟嘅程度剛好,唔會太硬,切嘅時候有勁多肉汁漏出嚟,配上黑椒汁,但其實牛扒本身已經好夠味唔掂黑椒汁都ok,意粉同薯菜都不過不失。
跟餐每人仲有杯餐飲,同朋友一路食又傾下計,原來食左一個半中有多,但餐廳都冇趕我地走,絕對適合同朋友嚟食,可以慢慢食坐下傾下計。