2017-05-31
自從觀塘重建之後,周圍多咗好多工廈餐廳!我覺得性價比一般都比旺區高,唔介意行多兩步,去遠少少,好多時都會有意想不到嘅收穫有朋友係觀塘區番工,同我介紹咗呢間餐廳,所以就上去試吓,裝修簡單乾淨,感覺唔錯。Dinner Set 選擇都算多,有成10款,所以我地都揀咗其中一個set餐試吓。介紹食物前,我想先介紹佢呢到嘅飲品,因為真係整得好靚!呢杯係Matcha Latte,鍾意佢唔會太甜,啱我。如果唔鍾意三眼仔,仲可以㨂整單眼仔或Kerropi !不過我呢啲港女,當然㨂三眼仔啦講番嘢食,呢個野菌忌廉湯都幾足料,基本上每一啖都食到有菇菇;另外除湯附送餐包一個,上枱時仲係熱的!
墨汁帆立貝扁意粉份量都算大,同埋佢真係有用墨汁煮,唔係純用忌廉汁,所以墨汁味道濃郁,食完個仲咀會烏卒卒添!哈哈由於我係揀牛扒定豬肋骨呢個問題上煩咗好耐,朋友忍唔住,最後係幫我叫咗一個雙拼,一次過滿足我兩個願望豬肋骨食落軟綿綿,唔會韌。肉眼扒牛味都算重,切開中間係粉紅色的,火喉控制唔錯。最後係甜品肉桂蘋果金寶批,食落外層好鬆化,味道唔會太甜。不過我略嫌佢單食有少少乾,如果隔離可以加番球雲呢拿雪糕或者Cream,咁就更好啦!雖
墨汁帆立貝扁意粉份量都算大,同埋佢真係有用墨汁煮,唔係純用忌廉汁,所以墨汁味道濃郁,食完個仲咀會烏卒卒添!哈哈 由於我係揀牛扒定豬肋骨呢個問題上煩咗好耐,朋友忍唔住,最後係幫我叫咗一個雙拼,一次過滿足我兩個願望
豬肋骨食落軟綿綿,唔會韌。肉眼扒牛味都算重,切開中間係粉紅色的,火喉控制唔錯。 最後係 甜品肉桂蘋果金寶批,食落外層好鬆化,味道唔會太甜。不過我略嫌佢單食有少少乾,如果隔離可以加番球雲呢拿雪糕或者Cream,咁就更好啦!
雖然旺區食飯gathering 交通比較方便,但要搵到啲性價比高嘅餐廳真係唔易,有時去遠少少,嚟吓呢啲工廠區搵食,都真係有驚喜的!