2014-10-30 2164 瀏覽
豆豉雞
豆腐班腩煲
今天到中環開會,開完會已經是晚上接近7時左右,怱然感到肚子有空虛,於是,兩人都到附近尋食,因為唔係好熟路的關係,又見周圍都無見到有得食野的地方。行行下之際,終於開始見到有大家樂、大快活,但有心裡面諗:難得黎到中環,真係誇張d黎講,十年難得一遇,當然想食d特色d的野,於是,又再次尋覓一番。幾經辛苦,我地一見橫街小巷,就頓然覺得前面有曙光等緊我地,填補我地肚子。一陣陣濛濛的煙,猛烈的炒鑊聲,心裡有黯然的喜悅。一條街,徘佪了兩轉,心思思要去揀間坐低食,就決定了食盛記,我地都望到好多人都係呢邊食,以多人食的地方為好食的觀念就選擇係度食。一張張四腳枱,一張張膠凳,具傳統懷舊風味十足。睇到餐牌都有好多野食,形形色色的小菜都有,好難想像到一個小小廚房仔都可以炒到呢D小菜,仲要有返咁上下的食客,勁!最後點左豆豉雞同豆腐班腩煲。有用豆豉黎炒到大大件雞件炒到很夠鑊氣,d雞炒到剛剛好嫩唔 ‘鞋’肉,又會有D結結地的汁送飯;豆腐班腩煲,熱辣辣送上枱,成煲好多料,只係簡單的豆腐同班腩,配搭到好惹味,咁樣的口味,令到我地咁細食的人,頓時變得大食左,食幾多碗飯都仲得呀!係食的過程中,坐我地一枱對面係兩夫妻,佢地主動同我地傾下日常生活趣事,一邊食一邊傾,生趣得多,係呢度,不但食到好野,仲食到人情味,感受到幸福滿溢!您地自問係心急的人,就要考慮下食唔食呢間,因為你唔好諗住好快有得,要俾少少耐性,千萬唔好催單,都要受少少考驗,忍耐下。
2014-10-30
7 分鐘 (堂食)
豆豉雞
豆腐班腩煲