2014-05-08
去林村許願樹許願, 入左大埔轉車, 出發前先醫肚, 來到運頭街附近搵食.見到呢間DOMON札幌拉麵, 同朋友都未試過, 就試試吧!店內裝潢帶有日本feel, 牆上兩排酒架擺放整齊, 全店只有兩張卡位台及一長吧台, 但不失整潔的感覺.我們先散點了一份溏心蛋雞肉胡麻沙律, 在門口見到相已經好想食.這沙律賣相相當吸引, 顏色繽紛,沙律菜好新鮮,溏心蛋我和朋友都很喜歡食, 配埋芝麻醬攪拌食, 好正.主食方面, 店員介紹了晚市套餐, 在午市仍然供應,朋友點了一碗豚角拉麵, 配日式餃子小吃.我沒點套餐, 選了一碗散叫的豬軟骨拉麵, 單點拉麵都有小食送, 這次選了鹵水雞翼, 但送的小食份量比套餐小, 雞翼只有兩隻.而兩碗拉麵可以話係份量十足, 大大碗而且配料多多, $7x一碗黎講, 算相當抵食. 本來碗豚角拉麵只配一隻溏心蛋, 但我們都好想食溏心蛋的關系, 於是套餐另加配料都選了多一隻溏心蛋, 我們可以一人一隻!牆上的小提示話, 麵豉湯湯底味道會偏濃, 怕濃味的可以選擇淡味, 非常體貼.套餐配的日式煎餃子, 一客有4件, 唔算好特別.而套餐加$12可配波子汽水, 好久沒飲過波子汽水, 可以好好懷舊一
見到呢間DOMON札幌拉麵, 同朋友都未試過, 就試試吧!
這沙律賣相相當吸引, 顏色繽紛,沙律菜好新鮮,
溏心蛋我和朋友都很喜歡食, 配埋芝麻醬攪拌食, 好正.
主食方面, 店員介紹了晚市套餐, 在午市仍然供應,
朋友點了一碗豚角拉麵, 配日式餃子小吃.
套餐配的日式煎餃子, 一客有4件, 唔算好特別.
而套餐加$12可配波子汽水, 好久沒飲過波子汽水, 可以好好懷舊一番。