2022-01-03
今日去樂富接人放工,有人提議先去商場逛下,然後再一齊食晚飯。本來仲煩惱緊今晚食乜嘢好,點知原來有人早有準備,帶左我嚟 3 樓呢間新開嘅「泰閣」。餐廳嘅門面好 Sharp 醒,光鮮亮麗,室內裝潢以香檳金及啡色為主調,配以由設計師精心挑選的泰國裝飾,突顯出高貴的格調,令人眼前一亮。先嚟個黃咖喱牛腩煲 ($85),估唔到會咁大煲,非常足料,牛腩烹煮得好入味,肉質又腍又軟。配菜份量亦不少,有薯仔、三色椒同洋蔥,薯仔大大件,咬下粉綿鬆化,薯味突出。咖喱辣度適中,味道又鮮又濃,而且最仲要係唔會蓋過咖喱香,以香脆嘅蒜蓉包 ($35) 蘸點著吃,蒜香夾雜著咖喱香,令人越食越上癮。另外點左個生熟牛肉湯河粉 ($58) 同 馬拉盞炒通菜 ($69)。牛肉熟度剛好,肉質嫩滑細緻。湯身輕巧清新,配上清甜的蘿蔔同軟滑的河粉,清爽滋味。通菜炒得啱啱好,鮮嫩翠綠,食落好爽口。馬拉盞鹹香惹味,同通菜真係好夾,食完再嘆番杯冰凍嘅檸檬可樂 ($18),真係勁爽!