2019-09-24 229 瀏覽
今日經過太子,記得依度附近有間食腸粉好出名嘅,所以第一時間去試, 間腸粉店叫第一腸粉店,入去叫咗叉燒腸粉,鴨絲腸粉仲有佢哋嗰個招牌鴨腎菜乾粥, 一隻鹹肉粽配粥,同埋都試食嗰個金針雲耳蒸雞飯。 我覺得個鴨絲腸粉最好味,估唔到仲好味過叉燒腸粉,原來鴨絲都好襯腸粉,個口感一流。另外,我亦都好鍾意嗰個鴨腎菜乾豬骨粥,佢啲鴨腎係切碎曬所以唔怕話咬吾開。同埋佢入面有嚿咸豬骨,所以唔使落胡椒粉都好正好夠味。同埋菜乾可以下火,所以下次嚟一定會再叫呢個粽種就一般鹹肉粽,叉燒腸亦都ok只不過我覺得鴨絲腸粉比較好食,而嗰個金針雲耳蒸雞飯亦都好正,不過個飯就唔係太大。 總括嚟講都好抵食,因為每樣嘢都係20幾30蚊左右,叫咗五樣嘢加埋飲品都係150蚊左右。所以鍾意食腸粉嘅朋友,記得去試。
2019-09-21
  • 鴨絲腸粉