2018-02-11
年尾,請人食飯,要找高级地方,要見得人,又唔太貴,來此處試菜。依openrice指示在西營盤地鐵出口,從閘口行至地面,經過好長隧道约10至12分才到地面,出地面就是海味街,向左手再行5至8分,見到bis酒店,其實位置是上環尾,海味街頭,我認為上環站西港城行過來近些,老人家要有心理準備。酒樓簡潔裝修,即無乜設計,落地大電子螢幕,令格調低咗。午市點心餐單除一般點心外有魚蜃,魚趐,海參,鮑魚,魚肚及花膠產品,啱1至2人份量。點魚趐雞湯浸魚肚$52,上枱還有滖熱辣泡泡,湯好鲜味,夾雜魚肚海味味,勝瓜索咗湯味,誇啦啦,拍薑魚頭煲$65,多薑葱絲,半個新鮮大魚頭,魚頭湯~味清,點一碗白飯送。蛋黃蓮蓉桃包$35,我最鐘食蓮蓉包,要有蛋黃,要蒸,微波爐吾得,一般只有晚飯有得食,多數叫最少半打,今次當然吾會放過,漲卜卜,軟軟熱辣辣白雪雪皮,灑少許紅粉,蓮蓉的甜,蛋黄的咸,咸甜交融,妙雖然食物水準吾錯,但吾會揀此處請客,因此處食鮑參趐肚,吾食就浪費,所以請人食飯,out of my budget, 而且這裏兩頭吾到岸(地鐵)。食飽飽,去買海味。下午茶2時候,大中小點半價。
食飽飽,去買海味。下午茶2時候,大中小點半價。