2020-08-22
困住冇得飛,個種鬱悶相信大家都好有同感..一年必去一次馬拉嘅朋友話帶我搵檳城嘅味道..真係咁勁?朋友帶左我去呢間寫住檳城美食嘅「馬拉公公」係商場foodcourt入面,價錢公道,即管一試各點左一個餐!雖然用即棄容器,但份量都算大方好食得辣嘅朋友點左呢碗紅卜卜,滿晒料嘅Hokkien蝦麵呢碗滲滲就係油麵溝米線啲馬拉回憶返緊黎料有:大片豬腩、蝦、豆卜、半粒蛋..麵唔會淋身,有啲咬口,豆卜吸晒啲湯,入口爆汁好滿足!因為佢嘅湯真係抵讚,辣味夠勁,但絕對唔會蓋過濃濃嘅蝦味!朋友估店主係用蝦頭熬湯! 下次返去問下店主係咪先(翻啅指數高)我就點左份Nasi lemak! 加炸小雞脾椰漿飯好香~~畢啖飯,加啲花生魚仔,再加啲正宗馬拉辣醬,nom nom nom認真滿足。炸脾仔熱辣辣唔會話好似擺左好耐咁..food court有咁嘅standard..其實我真係好感動幾啖飯,啜啖凍Milo...哇..夫復何求朋友杯薏米水都好正,清清地,唔會一味辣落去,成個set好滿意講真,掛住馬拉嘅你,一定要黎..(老闆娘話佢真係馬拉人,啲食材真係黎自馬拉..掂啦)
各點左一個餐!雖然用即棄容器,但份量都算大方
好食得辣嘅朋友點左呢碗紅卜卜,滿晒料嘅Hokkien蝦麵
幾啖飯,啜啖凍Milo...哇..夫復何求