2022-06-29 25 瀏覽
昨日跟母親大人去駱駝漆逛街兼採購,順道吃午餐, 自從開始intermittent fasting之後都想食得健康啲, 所以選了這間green friendly嘅餐廳。餐廳雖然地方唔大,但位置都算坐得舒適。他們的菜牌其他有葷有素, 但難得找到有間素食菜式選擇多嘅餐廳,媽咪就陪我green一日。我地點左冬陰功湯紙包焗素魚、韓式菠蘿Impossible漢堡,都是調味比較惹味的,配上青檸薄荷烏龍冰茶, 薰衣草洋甘菊蜜糖花茶。漢堡包用左Impossible meat, 質感跟肉很相似,用了韓式辣醬調味,少少辣好惹味,中間夾左一片厚厚的菠蘿,香甜解膩。加配了炸甜薯條,吃漢堡就是要配薯條!冬陰功湯紙包素魚,份量好大,我們還加了蒜蓉牛油包。這道菜有三大片炸素魚, 我唔太懂材料是什麼,但炸素魚跟真的炸魚質感好似。底部塾了粉絲, 粉絲索滿了冬陰功湯的湯汁,惹味,不過好飽肚。紙包還有好多其他配料像蕃茄、菇類等。另外不得不提,蒜蓉包好好味,個包外脆內軟。最後配杯清新嘅青檸薄荷飲品,消暑解膩。

最後配杯清新嘅青檸薄荷飲品,消暑解膩。

2022-06-26
午餐