2008-12-28 13 瀏覽
蛇竇這地方對我來說並不是十分親切,惠顧次數,五隻手指數得晒。但,得知這裡即將要光榮結業,也趁假期約朋友一齊來吃點東西,拍一拍照,扮作歷史的見證人。好多人都話呢度既滑蛋叉燒飯差左好多,但我覺得水準仍是很高。如圖顯示,滑蛋叉燒飯是十分之靚仔的。其滑蛋並沒有像坊間咁加上粉漿,是真真正正的蛋,而且我碟蛋飯,蛋的份量控制得非常之好,蛋汁充盈,值得一讚。叉燒切得厚身,仍不會過硬,咁樣撈滑蛋再配上蔥花,一定好食。專程來到,無理由食一碟飯就離開,每人追加一個菠蘿包和什批。菠蘿包真係有菠蘿味,酥皮香脆,就連包底也是脆口的,$3/個,無可能再挑剔;什批,除了外層鬆化之餘,裡頭的蛋、咸牛肉、青豆三樣東西均是我喜歡的材料,每啖不同的味道口感,很好。凍奶茶雖未至十分高水準,但也不比坊間的茶記遜色。再問問朋友的腸蛋飯及熱奶茶如何,評語也是正面的。相信沒有機會再來,打包了半打什批與屋企人分甘同味。當日有超過七成既客人都是拿著相機進來邊食邊影相,係我咁大個仔見到最多人食飯影相的一次。而我們,當然勁影。在想影櫃台時,見伯伯一企係櫃台,正有點猶豫之際,伯伯話:可以影埋我架!

相信沒有機會再來,打包了半打什批與屋企人分甘同味。

呢個大門口即將成為歷史
伯伯都好想我地同佢影相呀!
好靚仔的滑蛋叉燒飯
脆皮的菠蘿包
好靚仔的滑蛋叉燒飯
脆皮的菠蘿包
  • 滑蛋叉燒飯、菠蘿包