2018-08-16
今晚約左友人在旺角食飯,去到彌敦道新興大廈樓下,就見到養心殿台式養生鍋的招牌大大塊,朋友都未試過依間,所以就決定上去試試。搭扶手電梯上一樓,就見到古式古香的裝潢。坐底就點野食同點湯底,見到like了餐廳的facebook及打咭,就會一人送一杯無酒精飲品,我地揀左凍咸檸七,覺得餐廳依個安排好貼心。因為我同友人都唔食辣,所以湯底揀左酸菜白肉鍋。送上的時候仲自動追加左一碟酸菜白肉。鍋入面已經有好多豬王花腩同酸東方大白菜,仲有QQ寬粉條、蕃茄等配料,勁大煲,我們先試試乜都未落的湯底,味道都唔會太酸,QQ寬粉條吸哂味,再加上軟身質感,好好味,酸酸地清清地,好開胃。上菜的速度好快,我地分別點左手工丸類拼盤依個拼盤共有12粒,包括鵝肝墨魚丸,黑松露蝦丸,芝士牛肉丸,墨魚丸,蝦丸,和梅菜豬肉丸,每款有2粒,全部人手製,好新鮮。食落仲好爽好彈牙, 粒粒都很滋味,我最欣賞的是鵝肝墨魚丸同黑松露蝦丸,鵝肝墨魚丸入面夠鵝肝超大舊,好滋味,黑松露蝦丸的黑松露味濃郁,絕不欺場。手切牛肉 (細size)火鍋同牛肉係劃上左等號,但我地得兩個人,所以揀左一碟細的手切牛肉,但原來份量都好多,每一塊牛肉既色澤都好紅,有少少
上菜的速度好快,我地分別點左
手工丸類拼盤
火鍋同牛肉係劃上左等號,但我地得兩個人,所以揀左一碟細的手切牛肉,但原來份量都好多,每一塊牛肉既色澤都好紅,有少少脂肪,食落有好濃的牛肉味,好新鮮,口感一流,非常高質。
友人想點蔬菜,就揀左出邊火鍋唔常見的萵筍,滾耐D,滾到透明,吸左湯的精華,一流。
油炸鬼依家都好少見,而且用黎打邊爐都好有口感,而依度的老油條是幼幼的,放落鍋內浸一浸,熱得黎仲好脆,香口得黎又唔硬,非常好食~