2019-05-02 691 瀏覽
今日去大圍,見到一間日本料理,望見裏面地方不算大,但又幾多人喎,今晚就試呢間大豐日本料理。地方整潔,但好擠迫,大家要互相遷就,才可通過,不過最重要都係食物質數。我們5個人叫了一個二人餐,包括和風牛油果海鮮沙律、花之戀、西京燒比目魚、五品刺身、蒜片牛粒石頭飯、牛肉壽喜燒。沙律有蝦、吞拿魚、三文魚配新鮮沙律菜、蕃茄仔、牛油果粒,再加上沙律醋,開胃醒晨,材料新鮮爽口。跟住上花之戀,分量足,三文魚肥美。再上係五品刺身包括有三文魚、北奇貝、吞拿魚、甜蝦 、魷魚,全部都好新鮮,厚度適中,佢會根據當天嘅材料,決定五品是什麼,用既刺生唔係貴價魚,但都算新鮮。到主菜,煎得香脆嘅比目魚配上沙律菜和黃沙律醬,魚外脆內嫩,不錯。之後就係熱辣辣嘅壽喜燒,配上溫泉蛋同姑,好嘢味, 雖然牛肉稍為肥咗少少,但也算不錯👍最後是和牛粒石頭飯,耐熱的石頭鍋,令到啲飯有少少焦,和牛粒上面 鋪咗一小執炸咗嘅蒜片,令到整個飯特別香口, 雖然和牛粒冇入口即溶嘅感覺,但都算霖和入味,整體這個二人餐值得推介。另外点了黃金軟殼蟹卷、燒汁牛舌、年糕串、油甘魚壽司。 軟殼蟹夠脆,油甘魚較肥美, 整體壽司都有比正常高少少嘅水平。年糕串,我就覺

另外点了黃金軟殼蟹卷、燒汁牛舌、年糕串、油甘魚壽司。 軟殼蟹夠脆,油甘魚較肥美, 整體壽司都有比正常高少少嘅水平。年糕串,我就覺得唔夠 黏。

侍應推介生蠔優惠,生蠔處理可以選擇生食、蒜蓉燒、芝士焗。我們叫了半打,分別生食同燒。平均25蚊一隻,生蠔算大隻,而且肥美鮮甜,燒加上蒜蓉,味道不錯,但我都比較喜歡生食。

五個人食咗$700,食物質素好,唯獨是地方太細,亦唔方便坐得耐,傾吓計,但只係為食飯,我會再嚟。
5 分鐘 (堂食)