2017-07-06
經過希慎側門竟然俾我發現開左間茶湯會, 以前睇FB 有疑似公關post話珍珠奶茶大決戰 佢評分好似都OK, 就一於試試!款式同一般珍奶店差不多,不過茶湯會由地點(對面係希慎寫字樓)、裝修(木色系,店面有數十尺空間俾人排隊,仲有張長木d凳添)、到廚房大小(好大!新開張得1個人整緊野飲,1個收銀,2個扮工..)都走珍奶高端路線xD 但價錢都同出面X茶/歇XX差不多,size就可能細少少,目測無500cc。叫左杯珍珠紅茶,半糖少冰,諗住飲肥仔水都唔好太過份,而且本人不嬲不好太甜;平時叫歇XX既半糖都會好甜,呢間既半糖幾岩我心水; 紅茶味唔會太濃,但都幾夠味,‘gip gip’地有D掛脷;少冰亦真係少左俾我,目測得3﹣4粒冰,唔會令到D茶淡晒或成手冰水。珍珠方面份量唔多,係細細粒版既珍珠,深褐色,煮得岩岩好,但本人prefer大粒版滿足我口癮珍珠無甜味, 所以overall都幾清,肥仔水都唔怕啦!(好似係)整體不錯,會再幫襯試下第D野~
整體不錯,會再幫襯試下第D野~