2015-01-03
今日1月1大好日子~約左班''腦有記'' 喺舊公司附近食元旦飯~一邊聚舊一邊回味昔日返工的時光!!午飯時間全餐廳只得三枱客人~我地被安排左去個餐廳最入的位置~~另外兩枱室外一入到去餐廳,好似去左另一個世界,明明都有少少涼意,但餐廳入面鬼咁焗~坐下休息左陣,都係頂唔順,叫服務員幫忙開一下空調,之後先舒服返少少睇到份餐牌~D相影得好吸引! 有7,8款廚師推介~我見有生蝦刺身,一定要試~最後我地點左D心儀的食品~生蝦刺身 - 唔錯~~生蝦好新鮮~咬落非常爽口~唔會有腥味,配合埋鮮切的蒜片同辣椒,香辣爽甜鮮夾雜埋一齊的口感真係冇得彈~!令人忍唔住一食再食~!魚餅蝦餅 - 上枱時個樣鬼咁靚~魚餅蝦餅本身好有咬口~啖啖肉好有彈性~只係好難解釋上枱時已經涼晒~一D熱氣的感覺都冇~有點可惜~甜咖喱什菜 - 好難想像泰式的甜咖喱係乜野味道,原來係冇咩味道~就連最基本的咖喱味都冇乜,以為有少少椰香~真係諗多左...~V_V 可能自己本身對咖哩都有返少少要求,所以呢款甜咖喱唔係咁適合我~所謂的什菜走唔甩青椒同洋蔥,仲有少少椰菜,但係樣樣都睇得出係啱啱先放入咖哩入面~一D都''唔熟''~鹵豬手 - 話晒係餐廳
一邊聚舊一邊回味昔日返工的時光!!
最後我地點左D心儀的食品~
鹵豬手 - 話晒係餐廳的招牌菜之一 ~真係冇叫錯~豬手鹵得好淋好入味,唔會好咸,加上入口即溶的感覺~真係唔錯~
青木瓜沙律 - 青木瓜絲的新鮮香辣,醋的酸味,加上花生粒的香脆咬口~可以話係最簡單最開胃的前菜~!
醃牛肉沙律 - 食唔出牛肉用過乜野特別漿汁黎醃製過,入口就似係普通西冷牛扒煎到七成熟切條再加入沙律菜上枱,沙律菜有青蔥,洋蔥同椰菜,漿汁係用少少疑似燒汁淋上去,份量少到見FEEL唔到~
蒜茸包 - 諗住點份蒜茸包黎點咖哩汁,蒜茸包的蒜茸味唔係好重~幸好食落有種即叫即焗的香脆感覺~
椰子飯 - 白飯中帶點清香的椰子味~D飯勁多~!!滿滿一個椰青上仲要加多半碗~份量多到令人意外!!再加上花生同椰絲青菜粒粒做配料~感覺清新又好味~!
芒果糯米飯 - 去到食泰國野的地方一定要試的甜品~!!半個芒果切粒~可能唔係當造,所以有點酸~黑白糯米飯煮得好結身,入口就明白喺雪櫃拎出黎釘左野,暖暖的外層中有點點涼意,面頭的椰漿煮得好結身,感覺好沾口~整體感覺尚算OK
一邊食一邊傾~我地多次想叫加水,服務員都唔係咁想理會,我地叫佢放下支水等我地自己加,佢又唔制...之後我地想加甜品,服務員就以為我地要埋單~感覺太唔細心,大家好似唔係咁想做~ 可能呢D係佢地獨有的輕鬆''泰國FEEL'' ~
店舖的洗手間設備當令人滿意~~算係乾淨又唔迫!男女各一格,厠內有空間感,唯洗手位置比較迫,洗完手唔唔好諗住梳靚靚!
總括黎講..出品唔錯,可以慢坐,如果唔介意服務欠奉的話,絕對係KILL TIME 好地方~!