2017-10-10
媽媽成日都話想食泰國菜,今日得閒就帶咗佢來呢間成日都好多人嘅泰國菜館。其實之前自己行街經過都想試,哈哈。雖然已經晚上九點,但人龍都仲未散,等咗15分鐘左右先有位。有好嘢食,都值得等待一下吧!店內冷氣充足,從悶熱的街道走出店,即能一消熱氣。店面有兩層,我哋坐喺給地面嗰層。店面面積雖不大,枱與枱之間的空間亦很充足,坐得尚算舒適,不迫陝。A01 泰式小食拼盤 小 $85這個拼盤有五款小食 ,包括串燒雞、春卷、蝦餅和魚餅各兩件,以及一堆好多塊嘅蝦片。蝦片好香脆。串燒雞上面已塗上沙嗲醬,肉質彈牙,醬汁集香甜小辣於一身,十分惹味。春卷、蝦餅和魚餅可以醮碟上附上的泰式辣醬食。一盤有齊咁多款泰式小食,最啱二人撐枱腳,每款試一件,留返啲quota食多啲唔同嘢。E11 馬拉盞炒什菜 $67碟炒什菜都幾豐富,有芥蘭、椰菜、西蘭花、甘筍、秀珍菇、紅椒、蒜及薑。啱晒樣樣都想食少少嘅我。醬汁鹹鹹香香的,好啱送飯食。i01 泰式炒金邊粉 $68金邊粉煙韌彈牙,炒得夠乾身,配料有蝦、雞肉、豆腐乾、花生碎、蛋絲和芽菜。j07 泰式墨丸湯河 $42有四大粒𠝹咗花嘅墨丸,仲有蘿蔔、生菜、芽菜和芫茜粒做配菜。清湯好香甜。仲可
A01 泰式小食拼盤 小 $85
E11 馬拉盞炒什菜 $67
i01 泰式炒金邊粉 $68
j07 泰式墨丸湯河 $42
有四大粒𠝹咗花嘅墨丸,仲有蘿蔔、生菜、芽菜和芫茜粒做配菜。清湯好香甜。仲可以問店員拎傳統泰式調味架,加辣加酸更可口。
K01 泰式椰青 $38
食泰菜怎能無椰青,我哋叫咗個。椰青水滿到寫,超清甜,雪到好冰凍,爽!
泰式木瓜沙律$1
因為食滿$200,可以$1點一款指定食品,四揀一。爽脆醒胃,有啲花生碎喺面,好香口,木瓜絲可以當麵咁食,但健康好多。
綜合食物質素果然不錯,怪不得咁多人幫襯,等下位都值得。