2018-07-06
今日經開天后做野, 有港島區朋友介紹一間非常好食連外國人都會幫襯嘅粉麵舖, 我就一於去試下啦店舖裡面同店面比一般粉麵擋企理同大。而餐牌方面只有2小頁, 主要都係牛腩嘅配搭, 所以唔會有太多選擇先黎左個咖哩牛腩河, 牛腩同河粉分開上。飲一啖清湯, 比想像嘅冇咁濃, 但係加埋咖哩汁就剛剛好咖哩味非常香, 相信隔離個枱都吸引住而牛腩都吸晒咖哩汁, 只係咖哩味太西利 lu, 連牛味都冇左。除此之外, 仲有2舊薯仔, 煮得夠林又好食。另外一碗嘅清湯腩河, 飲左一啖湯底終於飲到個陣牛湯味。連埋河粉食真係 perfect match而牛腩方面, 除左有好香濃嘅牛肉味仲煮等好林, 用牙輕輕一咬就咬得開所以老人家都食到。總結: 我地2個人 total 食左 HKD116 以粉麵黎講, 其實真係有少少貴, 不過我覺得非常值得。大家要黎試下佢地嘅招牌清湯腩啊