2018-11-12
食麻辣火鍋最佳聚腳點,必定數佐敦渡船街一帶,今次去食掌門重慶麻辣火鍋!上次經過門口已經聞到濃濃香味,湯底叫咗重慶翡翠麻辣鍋,湯底一上已經發現同其他麻辣火鍋好唔同,平時食都係一大片紅椒同埋紅油喺面,呢個湯底感覺健康,但食落又有麻辣風味。鴨血湯底入邊有鴨血, 由於鴨血太好食關係,我後加咗一碟,鴨血唔會一咬即散,喜歡佢煙韌口感。凍豆腐凍豆腐同麻辣火鍋堪稱絕配組合, 每次打邊爐都會叫,呢間凍豆腐特別在吸味之餘,亦能保留豆腐滑滑質地,絕對值得我再encore。萵筍因為有朋友特別喜歡食萵筍,呢度萵筍薄薄一卷,鍾意食夾脆口感嘅,可以成卷食唔拆散,一上枱嘅嫩綠色,睇顏色已經知道係新鮮,食落好清甜。四色手打丸四色手打丸,我最鍾意食入邊嘅魚蛋同埋墨魚丸,魚蛋雪白彈牙而且有魚味,墨魚丸邊有細細粒嘅墨魚,好有咬口。牛柏葉唔係好多地方有得食黑色牛柏葉,因為白色牛柏葉有啲會加工過,食落一般。牛柏葉大大塊就算縮水,都仍然好有口感。一定要有「short short 聲」先係新鮮牛柏葉。日本葛絲我點嘅時候,會以為係有啲似日本嗰一種蒟蒻,但熟左之後反而有少少似四川薯粉,睇落非常晶凝通透,食落QQ彈牙,而且吸埋湯底味道,個
鴨血
凍豆腐
萵筍
四色手打丸
牛柏葉
日本葛絲
我點嘅時候,會以為係有啲似日本嗰一種蒟蒻,但熟左之後反而有少少似四川薯粉,睇落非常晶凝通透,食落QQ彈牙,而且吸埋湯底味道,個粉幾特別。
天氣凍最鍾意同朋友一齊食麻辣鍋,特別有氣氛!掌門重慶火鍋應該會成為我同朋友聚腳站~!