2013-09-25 2059 瀏覽
懷舊控鍾情小店,係唔會放過呢啲碩果僅存既非物質文化遺產!小店不太,只可容納約2枱大枱加4枱細(門口仲有2張)。食物:叫左蝦餃、燒賣、雞札加潽洱。傳統茶樓口味,學蔡san話齋,好野唔使創新既!蝦餃皮唔係薄,但料紮實,鮮蝦大啖咬啲汁咇左出嚟,加埋少量脆口配料,滿足!燒賣多肉,少肥肉,油脂豐腴,講不出聲既美味。雞札無魚肚無豬皮,但有厚肉大冬菇充滿肉汁咬一口,再次被美食擊倒。潽洱有茶香,唔係而家樓下嗰啲連鎖酒樓可以媲美。環境:無咩特別。服務:各老板誠懇殷勤,茶蓋掀起即沖,攞野食可以自助或者佢地會攞埋過嚟。另一老香港情懷喺老板健談,同客人打成一片,同場幾位三唔識七大叔一下子就混熟,感覺親切。價錢公道味道好,年紀大可以回味,年紀細可以體驗老香港情懷德(嬌生慣養、嫌三嫌四免問)

環境:無咩特別。

2013-09-12