2019-01-01 229 瀏覽
除夕夜早收工可以享受early bird優惠,隨意係K11找間casual cafe食個輕量set dinner。由於時間倘早距離倒數仲有數小時,為食太太又囉囉攣想食下甜品先滿足,附近可供選擇既甜品舖不多,路經鄰近既寶勒巷街角處有間發記甜品,見店內食客不多於是抱著一試無妨既心態入去。此店主打西式甜品系列為主,因為我一心想吃窩夫故沒有太在意中式甜品既選擇。窩夫類當中有個穩陣之選既竹炭窩夫配曲奇雪糕球,太太則點了碗熱銀耳杏仁茶。杏仁茶帶水汪汪狀感覺超液態兼冇乜杏汁香,甜度就正常。環顧周邊食客雖不多,中式糖水很快便有得吃,唯獨是我點的窩夫需時長一點是可預期的。反正不趕時間我們不太介意,俾多點耐性等下或許真的是即叫即做。等下等下都接近15分鐘,太太的一整碗糖水都以龜速地吃畢,然而我的窩夫似乎仍然沒有著落,回頭窺看廚房見爐頭燈亮起估計正在製作中,於是繼續多等10分鐘。窩夫終於見影,實物似乎同Menu有一定程度上既落差都不敢寄予樂觀既期望。驟眼睇窩夫之間夾左勁多cream,睇落好似溶左既雪糕一樣。正當準備動手拿起刀叉時,濕淋淋既狀態似乎突顯人手不足既問題,慶幸的是餐具表面沒有殘餘污垢都算好了。落叉

窩夫終於見影,實物似乎同Menu有一定程度上既落差都不敢寄予樂觀既期望。驟眼睇窩夫之間夾左勁多cream,睇落好似溶左既雪糕一樣。正當準備動手拿起刀叉時,濕淋淋既狀態似乎突顯人手不足既問題,慶幸的是餐具表面沒有殘餘污垢都算好了。落叉一刻窩夫既彈性明顯話我知係硬唔掂,用刀嘗試切開小塊依然感覺堅韌非常而且落刀時邊位便碎成粒狀,只可以用"好失望"形容整件事,唯有快點食完走。口感除左硬唔鬆化、要用力咀嚼之餘,最弊仲要係唔夠熱,混合雪糕一起食連丁點微温都消失埋,出品勁差一定唔會再黎幫襯!!!

勉強只能講得個雪糕球比較正常,不過都係偏細球唔夠咁多塊窩夫分享。