2016-03-12 282 瀏覽
韓式炸雞店開到成行成市,究竟邊一間係最好?其實我唔知,我淨係知曾經食過中伏既對韓式炸雞有少少陰影最近發現呢間被人不停推介既炸雞店,為了改變過往對炸雞既睇法,於是去試下甜酸炸雞起初以為甜酸炸雞會係好似咕噜肉咁,雞既表面會沾滿甜酸醬諗住咁樣應該冇咁熱氣,點知原來只係將啲甜酸醬淋左係上面呢個位有啲失望味道方面其實係ok既,炸粉唔太厚,而入面雞肉亦係嫩滑而juicy而且份量係一隻雞,好大碟,2個人share先食得哂所以2人去,叫一碟雞好啦,再叫其他野食咁樣會好啲螺肉拌冷麵相對地普通既一味螺肉既味道就係平時係超市買到既即食螺螺肉都算幾大粒同有咬口既再撈埋啲青瓜,蘿蔔,韓式辣醬等將所有材料同冷麵撈埋一齊,食落幾開胃既,帶小辣而枱離枱既食客覺得超級辣,相信係唔食得辣既人建議餐廳係餐牌上加番隻辣椒落去,方便食客叫野食菊花蜜特飲食炸雞配啤酒是常識吧!原本打算叫杯燒酒送炸雞,可惜當日冇燒酒咁見枱枱都叫菊花,就叫番杯試試啦炸雞咁熱氣,緊係要飲番杯涼茶下一下火啦!特飲好大杯,旁邊夾左朵大菊花,相當吸睛,影相呃like冇得輸而份量足夠2人share味道就似平時紙包菊花茶既味道,但淡啲啲,唔太甜飲完感覺上似有解熱
對韓式炸雞有少少陰影
甜酸炸雞
起初以為甜酸炸雞會係好似咕噜肉咁,雞既表面會沾滿甜酸醬
諗住咁樣應該冇咁熱氣,點知原來只係將啲甜酸醬淋左係上面
呢個位有啲失望
而且份量係一隻雞,好大碟,2個人share先食得哂
所以2人去,叫一碟雞好啦,再叫其他野食咁樣會好啲

螺肉拌冷麵
螺肉拌冷麵
相對地普通既一味
螺肉既味道就係平時係超市買到既即食螺
螺肉都算幾大粒同有咬口既
再撈埋啲青瓜,蘿蔔,韓式辣醬等
將所有材料同冷麵撈埋一齊,食落幾開胃既,帶小辣
而枱離枱既食客覺得超級辣,相信係唔食得辣既人
建議餐廳係餐牌上加番隻辣椒落去,方便食客叫野食

菊花蜜特飲
炸雞配啤酒是常識吧!原本打算叫杯燒酒送炸雞,可惜當日冇燒酒
咁見枱枱都叫菊花,就叫番杯試試啦
炸雞咁熱氣,緊係要飲番杯涼茶下一下火啦!
而份量足夠2人share
味道就似平時紙包菊花茶既味道,但淡啲啲,唔太甜
飲完感覺上似有解熱氣既作用,實際上應該或者可能未必有(好似係)