2019-05-20
今晚收工約左個fd出去食飯,個fd岩岩去完exchange半年,好磚無見啦!佢話係北京exchange淨係得水餃食,今晚要食意粉咁話,我就提議去旺角食西餐啦餐廳唔算太大,但係d椅子全部唔同顏色,幾colourful!我地叫左個二人Set share食,「北海道全蜆忌廉意大利麵」,意粉好al Dante, 夠彈性,意粉醬汁非常鮮甜。佢比起平時嘅忌廉有d唔同,平時嘅都係好鹹,但今次lee個帶有忌廉南瓜湯嗰種甜味,應該係甜椒帶出嘅味道。蜆肉亦非常多,好抵食!「煙三文魚紅醋沙律」,份量相當多,煙三文魚鹹香十足,一啲腥味同雪味都冇。配以爽脆嘅生菜,鮮甜嘅番茄仔,絕對係口感上嘅大滿足。不得不提嘅係個紅醋汁,調教得恰到好處,酸甜度啱啱好,唔會嗆喉,同個沙律配合得宜。推介!「慢煮肉眼扒伴農夫菜」,牛扒外脆內軟,肉嘅表層煎得夠乾身,而內在熟嘅程度剛好,都係medium rare。肉味濃郁,塊扒非常大塊,仲大過我塊面!另外碟上嘅配料都好好食,薯泥同牛肉汁嘅配搭簡直一絕!去左exhange半年既佢,大大力表示讚好呀!
去左exhange半年既佢,大大力表示讚好呀!