2004-05-27 13 瀏覽
星期一晚同男友心血來潮,本來諗住去韓館食飯,但我竟然懵盛盛記錯左,以為韓館0係電氣道……當日由中環到灣仔再到北角,仲來回了電氣道一次,行到我同男友謝哂,把心一橫,都係返九龍搵食。成十點先搭船返到尖沙咀碼頭,商量後都係決定到長沙灣走一趟。(受不了麻辣米線0既誘惑) 近排真係無辣不歡,成日走去食麻辣米線,男友更加好似上左癮咁,一星期總有兩三日會幫襯四川。由於知道四川九點就已經收左,今次決定試試麻辣川。間舖都幾細,環境幾光猛同埋乾淨。睇下張紙仔,發覺呢度有唔少唔同0既選擇,一“食送”米線$17,配料亦分$3同$4 0既選擇。亦分清湯、麻椒同埋麻酸辣三種湯底。男友點了中辣肥牛金菇米線,我就點了小小辣0既竹笙金菇米線。門口大大隻字寫明不加味精,當然要試真d個湯啦。碗米線一到,即時試下個湯底,真係非常唔錯,小小辣0既湯底食得出好濃郁0既雞味,又不失少少麻辣。湯底0既味道真係一流,不過就同四川果d明顯不同,唔知邊隻先係正宗喇。男友亦對個湯底幾讚賞,佢話同樣係中辣,呢度比四川麻少少。配料方面都幾好,不過真係太少了!金菇都還可以,但竹笙真係只得三數條,仲要係幾零碎下。米線方面係一大敗筆,太淋喇!比不上四川果d咁有質感。如果佢d米線有四川0既咁爽口,味道我會俾4.5分甚至5分,因為湯底真係幾出色,我幾乎成碗飲哂。另外,見豆漿做緊特價,$3杯,就叫了杯。杯豆漿係意料之外咁濃呀,又好夠凍,$3好超值呀!